Vesti
Saopštenja

„Pomoć Euleksa se promenila, ali posvećenost ostaje ista“

U danima kada je misija Euleks predala nadležnost kosovskim sudovima za rešavanje slučajeva ratnih zločina, u Prištini je boravio komandant civilnih operacija EU Vinćenco Kopola. „Posvećenost misije u jačanju vladavine prava ostaje ista“, kaže on.
„Pomoć Euleksa se promenila, ali posvećenost ostaje ista“
Kopola i Papadopulu kod Tačija u kabinetu (Foto Euleks)

Kako je saopšteno iz ove misije, tokom prethodna dva dana Kopola se sastao i sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, kao i sa ministrom Abeljardom Tahirijem.

Evropski zvaničnik je imao susrete i sa visokim predstavnicima međunarodnih organizacija, među kojima je bila i šefica Euleksa Aleksandra Papadolupo ali i ambasadori država članica EU na Kosovu.

Komandant je istakao da su mu ovi sastanci pružili priliku da proceni stanje implementacije sadašnjeg mandata Euleksa nakon završetka rekonfiguracije misije polovinom decembra prošle godine.

„Pomoć Euleksa partnerima na Kosovu se promenila, što je rezultat njegovog novog mandata 2018-2020, ali posvećenost misije da pomogne kosovskim vlastima u jačanju sistema vladavine prava ostaje ista“, istakao je Kopola.Ostale vesti

UNS poziva mlade novinare na jednodnevni kurs sa Jelenom Zorić
Udruženje novinara Srbije organizuje za mlade novinare i studente novinarstva jednodnevni kurs „Afera Jovanjica – dokumenti, izvori i novinarska misija“, koji će voditi nagrađivana novinarka Jelena Zorić.
  • 09.08.2022
Poseta ambasadora SAD-a Štrpcu
Ekonomski razvoj, turistički potencijali ali, pre svega, opšta političko-bezbednosna situacija u opštini Štrpce i na Кosovu bile su teme današnje posete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džefrija Hovenijera ovoj lokalnoj samoupravi tokom koje mu je domaćin bio gradonačelnik Dalibor Jevtić sa svojim saradnicima, objavljeno je u saopštenju Opštine Štrpce.
  • 09.08.2022
Obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči
Dve prodavnice mešovite robe u Velikoj Hoči, vlasnika Bojana Pavlovića i Dušana Lukića, obijene su u toku prošle noći. Iz njih su odneti mešovita roba i novac.
  • 09.08.2022
Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022