Vesti
Saopštenja

„Pomoć Euleksa se promenila, ali posvećenost ostaje ista“

U danima kada je misija Euleks predala nadležnost kosovskim sudovima za rešavanje slučajeva ratnih zločina, u Prištini je boravio komandant civilnih operacija EU Vinćenco Kopola. „Posvećenost misije u jačanju vladavine prava ostaje ista“, kaže on.
„Pomoć Euleksa se promenila, ali posvećenost ostaje ista“
Kopola i Papadopulu kod Tačija u kabinetu (Foto Euleks)

Kako je saopšteno iz ove misije, tokom prethodna dva dana Kopola se sastao i sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, kao i sa ministrom Abeljardom Tahirijem.

Evropski zvaničnik je imao susrete i sa visokim predstavnicima međunarodnih organizacija, među kojima je bila i šefica Euleksa Aleksandra Papadolupo ali i ambasadori država članica EU na Kosovu.

Komandant je istakao da su mu ovi sastanci pružili priliku da proceni stanje implementacije sadašnjeg mandata Euleksa nakon završetka rekonfiguracije misije polovinom decembra prošle godine.

„Pomoć Euleksa partnerima na Kosovu se promenila, što je rezultat njegovog novog mandata 2018-2020, ali posvećenost misije da pomogne kosovskim vlastima u jačanju sistema vladavine prava ostaje ista“, istakao je Kopola.Ostale vesti

Od sutra informacije o zaraženima na Kosovu u 15 časova
Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIZJK) će podatke o zaraženima od sutra saopštavati svakoga dana u 15:00 časova.
  • 14.07.2020
Rakić i Abot o pandemiji koronavirusa
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovara je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolasom Abotom o pandemiji izazvanoj virusom Kovid-19.
  • 14.07.2020
Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020