Vesti
Saopštenja

Položen kamen temeljac za izgradnju kuće Nevenke Burdžić u Mušnjikovu

Za raseljene porodice iz Prizrena i Peći, sa kojima se ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sastao krajem maja meseca u Beogradu i obećao im podršku kada je u pitanju njihov povratak na Kosovu, počela je izgradnja kuća. Tada je ministar obećao podršku za četrdeset porodica, a danas je u selu Mušnikovu nadomak Prizrena, položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Nevenke Burdžić.

Položen kamen temeljac za izgradnju kuće Nevenke Burdžić u Mušnjikovu
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće Nevenke Burdžić u Mušnjikovu (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak, porodica Nevenke Burdžić broji tri člana, a ministar Goran Rakić je nakon polaganja kamena temeljca kazao da se obećanje dato u Beogradu realizuje i da se na izgradnju ovih kuća nije čekalo mnogo.

”Nakon zakonskih procedura krećemo da realizujemo sve ono što smo raseljenima u Beogradu obećali. Sa njima se tada nisam sastao samo da bi čuo njihove potrebe, već da bi na konkretan način realizovali njihove želje da se na Kosovo vrate, što danas i praktično pokazujemo. Biće još ovakvih dana jer planiramo da izgradimo kuće onima koji žele da se vrate i nakon toliko godina nastave život na Kosovu. Kada ceo plan realizujemo, biće to za nas veliki uspeh", rekao je ministar Rakić.

Nevenka Burdžić ističe, da su danas srušene sve predrasude kada je u pitanju realizacija pomoći oko njenog i povratka njene porodice.

”Bila sam mišljenja da tada prisustvujemo samo sastanku na kome će čuti naše želje i potrebe ali ovo danas me uverava da nada za povratkom na svom ognjištu nikad ne sme prestati. Svakako da sam presrećna jer su ovaki dani jedinstveni”, rekla je ona.

”Mnoge porodice žive u teškoj situaciji i ne mogu da dođu do nas, pa im zato obećavam da ćemo stići do svakog raseljenog lica koje je spremno da se vrati jer je to naša pre svega ljudska ali i moralna obaveza”, poručio je danas ministar Rakić.

Povratak porodica na Kosovu realizuje se projektom ”Povratak i reintegracija”, faza pet, koji Ministarstvo za zajednice i povratak realizuje zajedno sa Kancelarijom Evropske unije na Kosovu. Implementira ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM).Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022