Vesti
Saopštenja

Politički predstavnici osudili napad na srpskog mladića

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković osudio je, kako se navodi, "najnoviji incident od strane albanskih izgrednika" i naveo da je on "posledica neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini". Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je reagujući na sinoćni napad na L.D. kazao da je ovo što se poslednjih dana događa u srpskim sredinama nedopustivo i da se ovakvoj vrsti nasilja mora hitno stati na put. 
Politički predstavnici osudili napad na srpskog mladića
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković navodi da zateva od predstavnika institucija u Prištini "da pod hitno prekinu sa antisrpskom retorikom kojom inspirišu ovakve napade".

"Evidentno je da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković je kazao da osuđuje ovakav i svaki vid nasilja, i verbalnog i fizičkog.

"Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Kosovu i Metohiji. Zato tražimo od predstavnika međunarodnih snaga na KiM, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod u pokrajini, da najozbiljnije shvate ove sve učestalije incidente i preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali", zaključuje se u saopštenju.

SL: Odgovorni za napad na mladića u Gračanici moraju biti privedeni

Povodom napada na mladića L.D. u Gračanici oštro je reagovala Srpska list, koja zahteva od nadležnih da odgovorne privedu pravdi.

Nakon napada na srpske mladiće u Severnoj Mitrovici, ovaj napad u Gračanici ukazuje da se ne radi o izolovanim incidentima, već jasnoj nameri da se Srbi zastraše i da im se pošalje poruka da na Кosovu nema mira za Srbe i srpsku decu, ističe se u saopštenju Srpske liste.

"Nadležni organi moraju konačno početi da rade svoj posao i odgovorne za stotine napada na Srbe privedu pravdi, jer je njihova pasivnost poruka napadačima da su napadi na Srbe dozvoljeni", zaključuje se u saopštenju.

Rakić: Nasilju se mora hitno stati na put

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je reagujući na sinoćni napad na L.D. u Gračanici kazao da je ovo što se poslednjih dana događa u srpskim sredinama nedopustivo i da se ovakvoj vrsti nasilja mora hitno stati na put.

”Pre četiri dana je dvoje srpskih mladića napadnuto flašama u bašti kafića u Severnoj Mitrovici, sinoć smo imali dobacivanja, nakon toga i napad na srpskog mladića u Gračanici koji je bio u društvu devojke i svoje sestre. Šta da sledeće očekujemo i da li naša deca treba da žive u okolnostima u kojima ne znaju šta će da im se desi ako izađu na ulicu? Mislim da je ovo za krajnju osudu od strane čitavog društva, a za nadležne institucije crveni alarm za reakciju i sprečavanja nasilja. Ugrožavanjem bezbednosti se nanosi velika šteta našim težnjama da svi žive u slobodnom i mirnom okruženju”, napisao je Rakić na svom Fejsbuk nalogu.

Rakić je pozvao nadležne institucije da, kako navodi, hitno zaustave napade.

”Pozivam i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da ulože svoj trud i daju doprinos na smirivanju učestalih incidenata jer je od suštinske važnosti da na Kosovu svi mirno živimo”, zaključio je Rakić.

 


РАКИЋ: ДА ЛИ НАША ДЕЦА ТРЕБА ДА ЖИВЕ У СВАКОДНЕВНОМ СТРАХУ ДА ЋЕ ИХ НЕКО НАПАСТИ АКО ИЗАЂУ НА УЛИЦУ

Министар за...

Posted by Горан Ракић on Среда, 14. април 2021.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021