Vesti
Saopštenja

Politički predstavnici osudili napad na srpskog mladića

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković osudio je, kako se navodi, "najnoviji incident od strane albanskih izgrednika" i naveo da je on "posledica neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini". Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je reagujući na sinoćni napad na L.D. kazao da je ovo što se poslednjih dana događa u srpskim sredinama nedopustivo i da se ovakvoj vrsti nasilja mora hitno stati na put. 
Politički predstavnici osudili napad na srpskog mladića
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković navodi da zateva od predstavnika institucija u Prištini "da pod hitno prekinu sa antisrpskom retorikom kojom inspirišu ovakve napade".

"Evidentno je da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković je kazao da osuđuje ovakav i svaki vid nasilja, i verbalnog i fizičkog.

"Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Kosovu i Metohiji. Zato tražimo od predstavnika međunarodnih snaga na KiM, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod u pokrajini, da najozbiljnije shvate ove sve učestalije incidente i preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali", zaključuje se u saopštenju.

SL: Odgovorni za napad na mladića u Gračanici moraju biti privedeni

Povodom napada na mladića L.D. u Gračanici oštro je reagovala Srpska list, koja zahteva od nadležnih da odgovorne privedu pravdi.

Nakon napada na srpske mladiće u Severnoj Mitrovici, ovaj napad u Gračanici ukazuje da se ne radi o izolovanim incidentima, već jasnoj nameri da se Srbi zastraše i da im se pošalje poruka da na Кosovu nema mira za Srbe i srpsku decu, ističe se u saopštenju Srpske liste.

"Nadležni organi moraju konačno početi da rade svoj posao i odgovorne za stotine napada na Srbe privedu pravdi, jer je njihova pasivnost poruka napadačima da su napadi na Srbe dozvoljeni", zaključuje se u saopštenju.

Rakić: Nasilju se mora hitno stati na put

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je reagujući na sinoćni napad na L.D. u Gračanici kazao da je ovo što se poslednjih dana događa u srpskim sredinama nedopustivo i da se ovakvoj vrsti nasilja mora hitno stati na put.

”Pre četiri dana je dvoje srpskih mladića napadnuto flašama u bašti kafića u Severnoj Mitrovici, sinoć smo imali dobacivanja, nakon toga i napad na srpskog mladića u Gračanici koji je bio u društvu devojke i svoje sestre. Šta da sledeće očekujemo i da li naša deca treba da žive u okolnostima u kojima ne znaju šta će da im se desi ako izađu na ulicu? Mislim da je ovo za krajnju osudu od strane čitavog društva, a za nadležne institucije crveni alarm za reakciju i sprečavanja nasilja. Ugrožavanjem bezbednosti se nanosi velika šteta našim težnjama da svi žive u slobodnom i mirnom okruženju”, napisao je Rakić na svom Fejsbuk nalogu.

Rakić je pozvao nadležne institucije da, kako navodi, hitno zaustave napade.

”Pozivam i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da ulože svoj trud i daju doprinos na smirivanju učestalih incidenata jer je od suštinske važnosti da na Kosovu svi mirno živimo”, zaključio je Rakić.

 


РАКИЋ: ДА ЛИ НАША ДЕЦА ТРЕБА ДА ЖИВЕ У СВАКОДНЕВНОМ СТРАХУ ДА ЋЕ ИХ НЕКО НАПАСТИ АКО ИЗАЂУ НА УЛИЦУ

Министар за...

Posted by Горан Ракић on Среда, 14. април 2021.Ostale vesti

Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

  • 02.05.2021