Vesti
Saopštenja

“Politička podrška u poštovanju Zakona o jeziku”

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i poverenik za jezike Slaviša Mladenović složni su da je potrebna jaka politička podrška za rešavanje nepoštovanja Zakona o upotrebi jezika.
“Politička podrška u poštovanju Zakona o jeziku”
Branimir Stojanović i Slaviša Mladenović (Foto Vlada Kosova)

Povrenik za jezike Slaviša Mladenović je na odvojenim sastancima sa zamenikom  premijera Branimirom  Stojanović i direktorom Kancelarije za pitanje zajednica Ivanom Tomićem dogovorio korake ka usvajanju Strategije za zaštitu i promovisanje jezičkih prava.

Mladenović je najpre na sastanku sa Sojanovićem predstavio nacrt Strategije koji je predložila Radna grupa i upoznao ga sa procedurom za konačno usvajanje ovog dokumenta od strane Vlade Kosova.

Složili su se da je neophodna  jaka politička podrška za rešavanje problema nepoštovanja Zakona o upotrebi jezika u praksi. Takođe su se saglasili da na prvom sastanku Međuministarske grupe za zajednice treba da budu pokrenute dodatne aktivnosti ,kako bi Vlada usvojila pripremljenu startegiju.

U tom smislu, zamenik premijera je ponudio svu potrebnu pomoć i saradnju, navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta.

Mladenović je tokom dana upoznao direktora Kancelarije za pitanje zajednica Ivana Tomića sa  sadržajem Strategije za zaštitu i promovisanje jezika.

Zakljčeno je, kako se navodi u saopštenju, da je neophodno da njihove dve kancelarije  bolje sarađuju kako bi se više poštovala prava zajednica.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020