Vesti
Saopštenja

Policija Kosova: Situacija krhka, ali mirna

Protesti u tri opštine na severu Kosova, u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu se nastavljaju i danas u blizini opštinskih objekata, a situacija se trenutno smatra krhkom ali mirnom, saopštila je Policija Kosova.
Policija Kosova: Situacija krhka, ali mirna
Pripadnici Policije Kosova u Zvečanu (Foto Kim)

"Policija Kosova, u skladu sa svojim službenim dužnostima, nastavlja sa angažovanjem u pružanju bezbednosti i nesmetanom odvijanju protesta, kao i saradnjom/koordinacijom aktivnosti sa KFOR-om i relevantnim institucijama. Istovremeno, policijske jedinice preduzimaju sve istražne radnje vezane za jučerašnje slučajeve i razvoj događaja", navodi se u saopštenju.

Policija Kosova poziva građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na pozive na nasilne proteste i provokacije bilo koje vrste.

Policija Kosova skreće pažnju na "na okolnosti i razvoj događaja koji su se juče desili, a u kojima su demonstranti, pojedinci/kriminalne grupe ekstremnim nasiljem doveli da situacija u pogledu bezbednosti na severu Kosova eskalira i degradira do te mere da ugroze živote ljudi, uključujući i živote službenika bezbednosnih institucija".

U saopštenju se ne navodi na osnovu čega je policija konstatovala da su u jučerašnjim neredima učestvovale kriminalne grupe, niti odakle su iste i ko su njihovi pripadnici.Ostale vesti

Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023
Ristuća: Samo politička rešenja mogu doneti mir i stabilnost
Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća sastao se u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i važnosti međusobne saradnje, saopšteno je medijima iz ove misije. 
  • 20.09.2023