Vesti
Saopštenja

Pokrenuta istraga u vezi sa video snimkom grupe "Besa Bes"

Zaštitnik građana je pokrenuo istragu o eventualnim kršenjima ljudskih prava u video snimku neformalne grupe “Besa Bes” koja poziva na bojkot srpskih proizvoda, a na osnovu žalbe koju su 18. marta uložile Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Centar za socijalne inicijative (CSI) iz Severne Mitrovice i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) iz Gračanice.
Pokrenuta istraga u vezi sa video snimkom grupe
Detalj iz spota kojim se poziva na bojkot srpskih proizvoda na Kosovu (Printskrin Fejsbuk@EkonomiaOnline)

Ove nevladine organizacije su u zahtevu su istakle da promotivni video grupe "Besa Bes" objavljen početkom marta, pored podsticanja ekonomskog nacionalizma, predstavlja i primer izazivanja razdora i netrpeljivosti između etničkih grupa jer se u njemu govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima.

Navedeno je i da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja njihovih proizvoda na šire kosovsko tržište ukoliko ne sakriju “srpsko poreklo” svojih proizvoda, što su više puta dokumentovali i mediji i nevladine organizacije, kao i neprofesionalno držanje medija koji su ovakav sadržaj na svojim platformama učinili dostupnim širem stanovništvu nekritički objavljujući ovaj video sadržaj uz opis da se radi o kampanji podizanja svesti, time doprinoseći širenju govora mržnje protiv čitave jedne etničke zajednice.

Narativ o “trovanju od strane Srba” se redovno neguje od strane niza medija koji izveštavaju na albanskom jeziku, a koje odlikuje izuzetno neprofesionalno izveštavanje.

Uprkos jasnog obrasca, ove pojave u medijima prolaze bez reakcija institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili monitoringom rada medija, a uložena je i žalba Savetu za štampu Kosova.

NVO ističu da je posebno uznemirujući aspekt ove kampanje i zloupotreba maloletnog deteta u političko-propagandne svrhe, ali i to što upravo maloletno dete izgovara spornu poruku o trovanju srpskim proizvodima.

Žalba dela srpskog civilnog društva je prihvaćena, pa institucija ombudsmana pokreće istragu o eventualnim kršenjima ljudskih prava.Ostale vesti

Agencija za sprečavanje korupcije poziva zvaničnike da prijave imovinu

Još jedan dan je ostao do isteka zakonskog roka za prijavu imovinskog stanja javnih zvaničnika, podsećaju iz Agencije za sprečavanje korupcije, te ih pozivaju da to učine.

  • 30.03.2023
UNS: Tužilaštvo za VTK da pronađe ko preti smrću Žaklini Tatalović

Udruženje novinara Srbije osuđuje preteće poruke koje je novinarka N1 Žaklina Tatalović dobila preko društvenih mreža i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otkrije ko stoji iza zastrašivanja i uvreda novinarke i pokrene postupak protiv osoba koje stoje iza pretnji, navodi se u saopštenju.

  • 29.03.2023
Zimovanje na Jahorini za učenike iz Kamenice
Za 40 socijalno ugrožene dece iz OŠ „Desanka Maksimović“, iz Кosovske Кamenice Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske organizovala sedmodnevni boravak na Jahorini.
  • 29.03.2023
Osmani virtuelno na Drugom samitu za demokratiju
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajden, učestvovaće na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bela kuća.
  • 29.03.2023
Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023