Vesti
Saopštenja

Pokrenuta istraga u vezi sa video snimkom grupe "Besa Bes"

Zaštitnik građana je pokrenuo istragu o eventualnim kršenjima ljudskih prava u video snimku neformalne grupe “Besa Bes” koja poziva na bojkot srpskih proizvoda, a na osnovu žalbe koju su 18. marta uložile Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Centar za socijalne inicijative (CSI) iz Severne Mitrovice i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) iz Gračanice.
Pokrenuta istraga u vezi sa video snimkom grupe
Detalj iz spota kojim se poziva na bojkot srpskih proizvoda na Kosovu (Printskrin Fejsbuk@EkonomiaOnline)

Ove nevladine organizacije su u zahtevu su istakle da promotivni video grupe "Besa Bes" objavljen početkom marta, pored podsticanja ekonomskog nacionalizma, predstavlja i primer izazivanja razdora i netrpeljivosti između etničkih grupa jer se u njemu govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima.

Navedeno je i da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja njihovih proizvoda na šire kosovsko tržište ukoliko ne sakriju “srpsko poreklo” svojih proizvoda, što su više puta dokumentovali i mediji i nevladine organizacije, kao i neprofesionalno držanje medija koji su ovakav sadržaj na svojim platformama učinili dostupnim širem stanovništvu nekritički objavljujući ovaj video sadržaj uz opis da se radi o kampanji podizanja svesti, time doprinoseći širenju govora mržnje protiv čitave jedne etničke zajednice.

Narativ o “trovanju od strane Srba” se redovno neguje od strane niza medija koji izveštavaju na albanskom jeziku, a koje odlikuje izuzetno neprofesionalno izveštavanje.

Uprkos jasnog obrasca, ove pojave u medijima prolaze bez reakcija institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili monitoringom rada medija, a uložena je i žalba Savetu za štampu Kosova.

NVO ističu da je posebno uznemirujući aspekt ove kampanje i zloupotreba maloletnog deteta u političko-propagandne svrhe, ali i to što upravo maloletno dete izgovara spornu poruku o trovanju srpskim proizvodima.

Žalba dela srpskog civilnog društva je prihvaćena, pa institucija ombudsmana pokreće istragu o eventualnim kršenjima ljudskih prava.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022