Vesti
Saopštenja

Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane

Povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine , Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, Norveški institut za bioekonomska istraživanja (NIBIO) i Inovacioni centar Kosovo (ICK) pokrenuli su akciju za rešavanje problema koji nastaju prikupljanjem otpadaka od hrane u gastronomskom sektoru.
Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane
Ilustracija (Foto Grant cornett)

Otpad od ostataka hrane je jedan od glavnih izvora zagađenja životne sredine i emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi UNDP, ali naglašava takođe da je ovo pitanje i dalje nedovoljno istraženo, kao i da ne postoji razvijena svest o obimu njegovog uticaja na Kosovu.

Između 2% i 20% servirane hrane ostaje na tanjirima iz različitih razloga, navodi se u saopštenju.

Izazov, koji je danas najavljen, izabraće deset gastronomskih preduzeća koja će krenuti u trodnevnu akciju upravljanja otpadom od hrane.

„Sretni smo što započinjemo ovaj dijalog - i što je najvažnije da se povežemo sa preduzećima - kako bismo razmotrili načine kako da smanjimo uticaj na životnu sredinu,“ kazala je Marija Suoko iz UNDP-a.

Fitore Pacoli, predsedavajuća parlamentarnim odborom za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i prostorno planiranje i infrastrukturu, potvrdila je posvećenost kosovskih institucija ovom cilju.

„Spremni smo da sarađujemo sa različitim organizacijama i preduzećima u cilju poboljšanja upravljanja otpadom od hrane na Kosovu. Naša Komisija će aktivno raditi na tome da predloži javnim institucijama pripremu i odobravanje strategije za smanjenje i upravljanje otpadom od hrane “, rekla je ona.

„Ova inicijativa će po prvi put na Kosovu izmeriti koliko se hrane troši u odabranim restoranima, što će dovesti do boljeg razumevanja razmere problema i stvaranja razloga za akciju. Šta se meri, to se i upravlja!”rekla je dr Đovania Otaviani Almo, naučni istraživač iz Norveškog instituta za bioekonomska istraživanja.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022