Vesti
Saopštenja

Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane

Povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine , Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, Norveški institut za bioekonomska istraživanja (NIBIO) i Inovacioni centar Kosovo (ICK) pokrenuli su akciju za rešavanje problema koji nastaju prikupljanjem otpadaka od hrane u gastronomskom sektoru.
Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane
Ilustracija (Foto Grant cornett)

Otpad od ostataka hrane je jedan od glavnih izvora zagađenja životne sredine i emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi UNDP, ali naglašava takođe da je ovo pitanje i dalje nedovoljno istraženo, kao i da ne postoji razvijena svest o obimu njegovog uticaja na Kosovu.

Između 2% i 20% servirane hrane ostaje na tanjirima iz različitih razloga, navodi se u saopštenju.

Izazov, koji je danas najavljen, izabraće deset gastronomskih preduzeća koja će krenuti u trodnevnu akciju upravljanja otpadom od hrane.

„Sretni smo što započinjemo ovaj dijalog - i što je najvažnije da se povežemo sa preduzećima - kako bismo razmotrili načine kako da smanjimo uticaj na životnu sredinu,“ kazala je Marija Suoko iz UNDP-a.

Fitore Pacoli, predsedavajuća parlamentarnim odborom za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i prostorno planiranje i infrastrukturu, potvrdila je posvećenost kosovskih institucija ovom cilju.

„Spremni smo da sarađujemo sa različitim organizacijama i preduzećima u cilju poboljšanja upravljanja otpadom od hrane na Kosovu. Naša Komisija će aktivno raditi na tome da predloži javnim institucijama pripremu i odobravanje strategije za smanjenje i upravljanje otpadom od hrane “, rekla je ona.

„Ova inicijativa će po prvi put na Kosovu izmeriti koliko se hrane troši u odabranim restoranima, što će dovesti do boljeg razumevanja razmere problema i stvaranja razloga za akciju. Šta se meri, to se i upravlja!”rekla je dr Đovania Otaviani Almo, naučni istraživač iz Norveškog instituta za bioekonomska istraživanja.Ostale vesti

Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023