Vesti
Saopštenja

Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane

Povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine , Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, Norveški institut za bioekonomska istraživanja (NIBIO) i Inovacioni centar Kosovo (ICK) pokrenuli su akciju za rešavanje problema koji nastaju prikupljanjem otpadaka od hrane u gastronomskom sektoru.
Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane
Ilustracija (Foto Grant cornett)

Otpad od ostataka hrane je jedan od glavnih izvora zagađenja životne sredine i emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi UNDP, ali naglašava takođe da je ovo pitanje i dalje nedovoljno istraženo, kao i da ne postoji razvijena svest o obimu njegovog uticaja na Kosovu.

Između 2% i 20% servirane hrane ostaje na tanjirima iz različitih razloga, navodi se u saopštenju.

Izazov, koji je danas najavljen, izabraće deset gastronomskih preduzeća koja će krenuti u trodnevnu akciju upravljanja otpadom od hrane.

„Sretni smo što započinjemo ovaj dijalog - i što je najvažnije da se povežemo sa preduzećima - kako bismo razmotrili načine kako da smanjimo uticaj na životnu sredinu,“ kazala je Marija Suoko iz UNDP-a.

Fitore Pacoli, predsedavajuća parlamentarnim odborom za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i prostorno planiranje i infrastrukturu, potvrdila je posvećenost kosovskih institucija ovom cilju.

„Spremni smo da sarađujemo sa različitim organizacijama i preduzećima u cilju poboljšanja upravljanja otpadom od hrane na Kosovu. Naša Komisija će aktivno raditi na tome da predloži javnim institucijama pripremu i odobravanje strategije za smanjenje i upravljanje otpadom od hrane “, rekla je ona.

„Ova inicijativa će po prvi put na Kosovu izmeriti koliko se hrane troši u odabranim restoranima, što će dovesti do boljeg razumevanja razmere problema i stvaranja razloga za akciju. Šta se meri, to se i upravlja!”rekla je dr Đovania Otaviani Almo, naučni istraživač iz Norveškog instituta za bioekonomska istraživanja.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021