Vesti
Saopštenja

Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane

Povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine , Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, Norveški institut za bioekonomska istraživanja (NIBIO) i Inovacioni centar Kosovo (ICK) pokrenuli su akciju za rešavanje problema koji nastaju prikupljanjem otpadaka od hrane u gastronomskom sektoru.
Pokrenuta akcija za rešavanje problema ostataka od hrane
Ilustracija (Foto Grant cornett)

Otpad od ostataka hrane je jedan od glavnih izvora zagađenja životne sredine i emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi UNDP, ali naglašava takođe da je ovo pitanje i dalje nedovoljno istraženo, kao i da ne postoji razvijena svest o obimu njegovog uticaja na Kosovu.

Između 2% i 20% servirane hrane ostaje na tanjirima iz različitih razloga, navodi se u saopštenju.

Izazov, koji je danas najavljen, izabraće deset gastronomskih preduzeća koja će krenuti u trodnevnu akciju upravljanja otpadom od hrane.

„Sretni smo što započinjemo ovaj dijalog - i što je najvažnije da se povežemo sa preduzećima - kako bismo razmotrili načine kako da smanjimo uticaj na životnu sredinu,“ kazala je Marija Suoko iz UNDP-a.

Fitore Pacoli, predsedavajuća parlamentarnim odborom za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i prostorno planiranje i infrastrukturu, potvrdila je posvećenost kosovskih institucija ovom cilju.

„Spremni smo da sarađujemo sa različitim organizacijama i preduzećima u cilju poboljšanja upravljanja otpadom od hrane na Kosovu. Naša Komisija će aktivno raditi na tome da predloži javnim institucijama pripremu i odobravanje strategije za smanjenje i upravljanje otpadom od hrane “, rekla je ona.

„Ova inicijativa će po prvi put na Kosovu izmeriti koliko se hrane troši u odabranim restoranima, što će dovesti do boljeg razumevanja razmere problema i stvaranja razloga za akciju. Šta se meri, to se i upravlja!”rekla je dr Đovania Otaviani Almo, naučni istraživač iz Norveškog instituta za bioekonomska istraživanja.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021