Vesti
Saopštenja

Pokrenut Program za subvencionisanje računa za električnu energiju ugroženim potrošačima

Program zaštite ugroženih potrošača električne energije, koji će imati poseban fokus na određene društvene grupe, kao što su osobe sa ograničenim sposobnostima, samohrani roditelji i penzioneri koji žive sami pokrenut je danas, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera. 
Pokrenut Program za subvencionisanje računa za električnu energiju ugroženim potrošačima
Detalj sa predstavljanja Programa zaštite ugroženih potrošača električne energije (Foto Kabinet premijera Kosova)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je tokom svog obraćanja rekao da je reforma u oblasti energetike započela izradom Energetske strategije 2022-2031, te da se ona fokusira na povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, povećanje energetske efikasnosti, kao i zaštitu potrošača.

On je, kako se navodi, pomenuo niz mera koje su preduzete u oblasti energetike za podršku građanima, a koje iznose 150 miliona evra, te dodao da su postavljeni temelji za dugoročna ulaganja u oblasti energetike, koje dostižu ukupnu vrednost od oko 700 miliona evra.

"Program zaštite ugroženih potrošača je jednogodišnji program koji se fokusira na subvencionisanje računa za električnu energiju za ugrožene potrošače čiji su prosečni mesečni prihodi ispod 150 eura po članu porodice. Ove subvencije će direktno smanjiti finansijsko opterećenje koje ove porodice imaju usled potrošnje električne energije i obezbediće da imaju pristupačno snabdevanje električnom energijom, posebno u zimskom periodu kada je snabdevanje električnom energijom veoma važno", rekao je Kurti.

Ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati istakao je da ovaj program predviđa da sve porodice, koje u proseku imaju manje od 150 evra mesečnih primanja po članu, odnosno ukoliko imaju četiri člana, te manje od 600 evra prosečnog mesečnog prihoda, mogu kvalifikovati za program.

„Program koji danas predstavljamo baziran je na pragu prihoda porodica, u iznosu od 150 evra po članu. Granica od 150 evra je u skladu sa Međunarodnom linijom siromaštva za zemlje sa visokim prosečnim primanjima (na kojoj se nalazi i Kosovo) koja se računa na 5,5 dolara (5 evra) dnevno, što je ekvivalentno 150 evra mesečno po osobi, prema procenama Svetske Banke“, kazao je Murati.

On je dodao da je osnovni cilj Programa da se kroz subvencionisanje računa za električnu energiju pruži direktna finansijska podrška ugroženim potrošačima električne energije, kako bi im se omogućio jednak pristup pristupačnoj električnoj energiji.

Ova mera je predviđena u okviru paketa podrške Evropske Unije od 75 miliona evra za suočavanje sa energetskom krizom.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023