Vesti
Saopštenja

"Pojavljivanje prištinskih ministara na prelazima Brnjak i Jarinje - provokacija’’

"Današnje pojavljivanje prištinskih ministara Dželjalja Svečlje i Armenda Mehaja na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje je nedvosmisleno provokacija koja ima za cilj da iznudi reakciju Srba na severu Kosova i Metohije", ocenjuju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predstavnici Srpske liste u saopštenju dostavljenom medijima
Prelaz Jarinje (Foto novosti.rs)

"Ljudi koji svakodnevno izmišljaju teze o Srbiji kao bezbednosnoj pretnji ne propuštaju priliku da aktivno rade na destabilizaciji i provociranju Srba na severu Kosova i Metohije, i zato očekujemo da međunarodni politički i bezbednosni činioci na terenu konačno stvari nazovu pravim imenom. Apsolutno je nedopustivo prisustvo vojske Kosova na severu koja je u pratnji njihovog ministra Kosovskih bezbednosnih snaga", navodi se u saopštenju.

Petković smatra da Svečlja, Mehaj i njihova pratnja naoružana dugim cevima nema šta da traži ni na administrativnim prelazima niti na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom, jer Priština se, uz međunarodne garancije, na tu vrstu uzdržanosti obavezala.

"Više puta je i NATO jasno rekao da KBS po sporazumu iz 2013. ne može na sever KiM. Očekujemo da predstavnici međunarodnih bezbednosnih snaga reaguju kako bi ovakve provokacije bile sprečene i obeshrabrene", dodao je on.

"Zahtevamo da KFOR sankcioniše opasne i neodgovorne prištinske provokacije i demonstracije sile, jer upravo ovakvi incidenti u sebi nose zapaljiv potencijal i mogu da izazovu nekontrolisane i nesagledive posledice. Beograd i predsednik Vučić se sve vreme zalažu za mir i stabilnost regiona, ali nažalost takvo zalaganje ne postoji u Prištini", zaključio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković Petković.

Srpska lista osuđuje današnji obilazak Brnjaka i Jarinja ministra policije Dželjalja Svečlje i ministra odbrane Armenda Mehaja.

“U ovom trenutku građani su uznemireni i postavljaju pitanje u kom svojstvu je ministar odbrane Prištine Mehaj bio u srpskim sredinama, kojim povodom, ko ga je zvao, da li su u pratnji bili pripadnici KBS i od koga su dobili saglasnost da uđu na sever Kosova i Metohije” navodi se u saopštenju iz Srpske liste.

Ovo nije obična poseta već čista provokacija koja je uznemirila naše građane, koji sa pravom zahtevaju da se prestane sa provokacijama kojima se podriva mir na ovom prostoru” zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022