Vesti
Saopštenja

Podrška za istaživanje o kršenju prava na jezik

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije podržali su istraživački rad novinarke frankfurtskih „Vesti“ Jelene Petković.
Podrška za istaživanje o kršenju prava na jezik
Jelena Petković (Foto Vesti-online)

Petkovićeva je tokom tromesečnog istraživanja uočila više od 4.000 grešaka u prevodu Ustava i zakona Kosova na srpski jezik.

U saopštenju Udruženja i Društva navodi se da je novinarka ukazala na propuste i drastično kršenje prava na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika na Kosovu.

Udruženje novinara Srbije je sa svojim ogrankom na Kosovu, u više navrata ukazivalo na kršenje Zakona o upotrebi jezika u kosovskim institucijama, kao i u institucijama koje se direktno finansiraju iz kosovskog budžeta.

Poslednji slučaj odnosio se na izostanak prevoda tokom prenosa sednice Skupštine Kosova na kanalu javnog servisa na srpskom jeziku RTK 2.

Na zvanično obraćanje UNS-a i DNKiM-a Kancelarija poverenika za jezike potvrdila je da se radi o kršenju zakona i naložila RTK2 da ubuduće obezbedi adekvatan prevod.

Zastoj u institucijama

Iz Kancelarije poverenika za jezike kažu da su već upozoravali predstavnike Skupštine i Kancelarije premijera na jezičke greške uočene u Ustavu i zakonima na Kosovu.

Poverenik za jezike Slaviša Mledenović kaže za Kim da je Kancelarija na čijem je on čelu, još tokom 2013. godine spovela slično istaživanje o pravu na upotrebu jezika na Kosovu i tom prilikom došla do istih zabrinjavajućih podataka.

„Mi smo Skupštini Kosova dali preporuke za rešavanje svih ovih problema, međutim zbog svima poznatih političkih dešavanja i izbora na Kosovu, došlo je do zastoja u sprovođenju tih preporuka.  Mi smo takođe i Kancelariji premijera dali preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta predloga zakona kako bi u Skupštinu došli kvalitetniji prevodi i na tome se kontinuirano radi. Inače, svi zakoni koje su frankfurtske Vesti koristile u svojoj analizi usvojeni su značajno pre formiranja Kancelarija poverenika za jezike“, ističe Mladenović.

Poverenik za jezike očekuje da će poslanici u novom sazivu Skupštine Kosova ubuduće koristiti svoje pravo da spreče ovakve slučajeve ili da reaguju na probleme koje uoče u postojećim zakonima na Kosovu.
Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023