Vesti
Saopštenja

Podrška Holandije i Slovenije Kosovu u evropskim i evroatlantskim integracijama

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sastao se tokom zvanične posete SAD sa premijerom Holandije Markom Ruteom, sa kojim je razgovarao o političkim zbivanjima na Kosovu i regionu, kao i produbljivanju saradnje.
Podrška Holandije i Slovenije Kosovu u evropskim i evroatlantskim integracijama
Ramuš Haradinaj i Mark Rute (Foto Kabinet premijera)

Kako se navodi u saopštenju, premijer Haradinaj je tokom sastank informisao Rutea o dostignućima Kosova, prioritetima Vlade u ekonomskom razvoju, jačanju vladavine reda i zakona i posvećenosti dobrosusedskim odnosima.

"Zahvalni smo na stalnoj podršci koju je Holandija dala Kosovu u svim oblastima. Sada smo zainteresovani da našu saradnju produbimo i u oblasti ekonomskog razvoja", rekao je premijer Haradinaj.

Takođe, Haradinaj je kazao da Vlada neprestano radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi stvorila slobodne ekonomske zone na Kosovu, što će otvoriti mogućnosti potencijalnim domaćim i stranim investitorima.

Premijer Haradinaj je upoznao holandskog kolegu i sa procesom dijaloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, kroz pravno obavezujući sporazum "koji će značajno doprineti stabilnosti u regionu i šire".

Mark Rute je, kako se navodi u saopštenju, istakao dobre bilateralne odnose. On je izrazio spremnost za nastavak podrške Kosovu u evropskim i evratlantskim integarcijama.

Haradinaj: Slovenija važan partner u ekonomskom razvoju Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj se tokom posete Njujorku sastao sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Haradinaj se zahvalio predsedniku Pahoru na podršci koju je Slovenija dala Kosovu u svim periodima procesu izgradnje države i konsolidacije institucija u zemlji, procenjujući da dobri odnose između dve zemlje mogu se ojačati još više u ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

"Slovenija je jedna od najboljih ekonomskih i političkih partnera Kosova i naša zemlja je fokusirana da se ovo prijateljstvo i ova saradnja nastavljaju. Kosovo je pogodno mesto za strane direktne investicije", rekao je Haradinaj.

On je zatražio podršku Slovenije u evroatlantskim integracionim procesima Kosova, sa posebnim naglaskom na liberalizaciju viznog režima i članstvo u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Pahor je istakao spremnost Slovenije da podrži Kosovo na putu integracije u Evropsku uniju, ali i ekonomskom razvoju, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023