Vesti
Saopštenja

Počinju Dani opštine Gračanica

Raznim kulturnim i sportskim manifestacijama tokom nardne nedelje biće obeleženi Dani opštine Gračanica.
Počinju Dani opštine Gračanica
Opština Gračanica (Foto Kim arhiva)

Skupština opštine Gračanica donela je nedavno odluku da  se 21. septembar, Malea Gospojina, od ove godine proslavlja kao Dan Opštine Gračanica.

Bogat kulturno-umetnički, pozorišni, sportski i zabavni program počeće u  ponedeljak u 10 časova ispred opštinske zgrade. Predviđeno je da se tada, na ceremoniji otvaranja, obratiti predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić.

Nakon svečanog otvaranja na platou ispred opštine biće održan Dečiji karneval, kao i izložba fotografija „Lepote Gračanice“ dok će u osnovnoj školi „Kralj Milutin“ biti otvorena dečija likovna kolonija.

Dečiji karnevali, putujuća izložba „Lepote Gračanice“, dečije likovne kolonije kao i pozorišne dečije predstve od 14-21. septembra biće organizovane u gotovo svim većim mestima na teritoriji opštine Gračanica, dok će, prema najavama Turističke organizacije Gračanice (TOG) koja je organizator obeležavanja, najveću pažnju privući koncerti na otvorenom u centru Gračanice.

„U petak 18.09. od 21 čas biće održan koncert rok grupe Van Gog, dok će u isto vreme i na istom mestu dan ranije, u četvrtak, biti priređen i koncert folk pevača Đanija.

Kulturno umetnički programi biće održavani svake večeri u šest većih mesta na teritoriji opštine Gračanica, a u subotu 11-13 časova na platou ispred opštine Gračanica biti održana izložba domaće hrane i radinosti, kao i izložba radova nastalih na dečijoj likovnoj koloniji.

Direktor Turističke organizacije Boban Petrović najavio je da će tokom ove sedmodnevne manifestacije, u Novom Badovcu naredne subote biti postavljen kamen temeljac za izgradnju pravoslavne crkve. Na Dan opštine 21. septembra biće održana sveta arhijerejska liturgija sa litijama , a tokom večeri biće održana i Svečana akademiju na kojoj će biti prikazan i dokumentarni film o opštini Gračanica.

Tokom manifestacije predviđena je i ceremonija dodela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Gračanica, kao i dodela zahvalnica institucijama i organizacijama koje su pružile doprinos u razvoju i promociji opštine Gračanica.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023