Vesti
Saopštenja

Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva

U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
Janjevo (Foto UNDP)

Ovaj sporazum podrazumeva restauraciju na odabranim kućama u istorijskom centru Janjeva i razvoj kulturne ponude koja će doprineti društveno-ekonomskom preporodu Janjeva.

„Zaštita kulturnog nasleđa, kao zajedničke vrednosti koja doprinosi jačanju našeg osećaja pripadnosti i identiteta, treba tretirati kao kompleksan proces koji počinje pravnom zaštitom, stručnom procenom i fizičkom intervencijom.Ovaj složen proces se nastavlja izgradnjom ljudskih kapaciteta, svešću o značaju i ulozi nasleđa, do efikasnih mehanizama upravljanja koji će obezbediti društveno-ekonomski preporod i održivost. lokalni razvoj. S tim u vezi, zadovoljstvo nam je što projekat zaštite kulturnog nasleđa Janjeva obuhvata sve komponente“, kazao je ministar kulture Hajrulah Čeku.

Radove će finansirati Evropska unija, podsetila je stalna predstavnica UNDP-a na Kosovu, Maria Suoko i naglasila da će se ovim projektom promovisati materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe.

„Cilj nam je da podstaknemo okruženje za žene i mlade da razviju veštine i steknu radno iskustvo koje vodi ka ekonomskom osnaživanju. cenim snažno partnerstvo sa Ministarstvom kao što je prikazano ovim finansijskim sporazumom i radujem se zajedničkom radu sa svim partnerima na izgradnji unazad kroz očuvanje i promociju bogatog kulturnog nasleđa Janjeva. Takođe bih želela da se zahvalim opštini Lipljan na njihovoj odličnoj saradnji", kazala je Suoko.

Finansijska podrška Ministarstvu kulture Kosova za ovaj projekat iznosu od 1,4 miliona evra, dok je realizacija planirana za period 2021-2024.

 Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022