Vesti
Saopštenja

Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva

U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
Janjevo (Foto UNDP)

Ovaj sporazum podrazumeva restauraciju na odabranim kućama u istorijskom centru Janjeva i razvoj kulturne ponude koja će doprineti društveno-ekonomskom preporodu Janjeva.

„Zaštita kulturnog nasleđa, kao zajedničke vrednosti koja doprinosi jačanju našeg osećaja pripadnosti i identiteta, treba tretirati kao kompleksan proces koji počinje pravnom zaštitom, stručnom procenom i fizičkom intervencijom.Ovaj složen proces se nastavlja izgradnjom ljudskih kapaciteta, svešću o značaju i ulozi nasleđa, do efikasnih mehanizama upravljanja koji će obezbediti društveno-ekonomski preporod i održivost. lokalni razvoj. S tim u vezi, zadovoljstvo nam je što projekat zaštite kulturnog nasleđa Janjeva obuhvata sve komponente“, kazao je ministar kulture Hajrulah Čeku.

Radove će finansirati Evropska unija, podsetila je stalna predstavnica UNDP-a na Kosovu, Maria Suoko i naglasila da će se ovim projektom promovisati materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe.

„Cilj nam je da podstaknemo okruženje za žene i mlade da razviju veštine i steknu radno iskustvo koje vodi ka ekonomskom osnaživanju. cenim snažno partnerstvo sa Ministarstvom kao što je prikazano ovim finansijskim sporazumom i radujem se zajedničkom radu sa svim partnerima na izgradnji unazad kroz očuvanje i promociju bogatog kulturnog nasleđa Janjeva. Takođe bih želela da se zahvalim opštini Lipljan na njihovoj odličnoj saradnji", kazala je Suoko.

Finansijska podrška Ministarstvu kulture Kosova za ovaj projekat iznosu od 1,4 miliona evra, dok je realizacija planirana za period 2021-2024.

 Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021