Vesti
Saopštenja

Počinje prijava za branioce i zastupnike žrtava pred Specijalnim sudom

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu saopštio je da je danas otvoren postupak za upis u imenik branilaca i zastupnika, radi zastupanja osumnjičenih, optuženih ili grupe žrtava u procesima koji će se odvijati pred tim sudom.
Počinje prijava za branioce i zastupnike žrtava pred Specijalnim sudom
Sudije Specijalnog suda (Foto scp-ks.org)

U saopštenju Specijalnog suda ( Specijalizovana veća Kosova) se navodi da je po odobrenju predsednika, sudije Ekaterine Trendafilove, a nakon konsultacija sa sudijama, sekretar dr Fidelma Donlon danas usvojila Direktivu o braniocima i zastupnicima koja stupa na snagu na dan objavljivanja na internet stranici Specijalizovanih veća.

“Direktivom o braniocima i zastupnicima utvrđeni su uslovi za upis u imenik branilaca i zastupnika. Radi zastupanja osumnjičenih, optuženih ili grupe žrtava sekretar može da imenuje ili dodeli samo branioce i zastupnike koji ispunjavaju uslove za upis u imenik branilaca i zastupnika” – navodi se u saopštenju.

"U okviru svog mandata da obezbede pravičan i bezbedan postupak, Specijalizovana veća Kosova garantuju fundamentalna prava osumnjičenih, optuženih i žrtava. Odbrana osumnjičenih i optuženih i učešće žrtava u postupku zahtevaju kompetentne branioce i zastupnike", ističe se u saopštenju.

Prijave za upis u imenik specijalizovanih branilaca podnose se Službi odbrane Sekretarijata Specijalizovanih veća Kosova na defenceoffice@scp-ks.org , a za upis u imenik zastupnika žrtava Službi za učešće žrtava Sekretarijata Specijalizovanih veća Kosova na vpo@scp-ks.org .

Prijavni obrazac i Uputstvo za podnosioce prijave za upis u imenik branilaca i zastupnika dostupni su na internet stranici, stoji u saopštenju.Ostale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021