Vesti
Saopštenja

Počinje legalizacija bespravno podignutih objekata

Opština Gračanica počela je proces registracije poslovnih i stambenih objekata koji su sagrađeni do 31.08.2013. godine bez građevinske dozvole.
Počinje legalizacija bespravno podignutih objekata
Zgrada Opštine Gračanica (Foto OG)

Svi poslovni i stambeni objekti, koji su na teritoriji opštine Gračanica sagrađeni do 31. avgusta prošle godine moći će da uđu u proces legalizacije ukoliko se od danas pa do 4. februara upišu u opštinski registar.

Direktor za urbanizam, planiranje, katastar  i zaštitu životne sredine Dejan Jovanović kazao je da je ovo samo prvi korak u procesu legalizacije i da on obuhvata samo registrovanje objekata sagrađenih bez građevinske dozvole.

„Krajem sledeće godine zvanično će početi legalizacija objekata. Trudićemo se da se izborimo da tada osiguramo što jeftiniju naplatu legalizacije kako bi ona finansijski bila dostupna“, kazao je Jovanović.

Za upis u registar, koji je besplatan,  potrebno je da građani popune formular koji će im biti dostavljen na kućnu adresu i predaju ga opštini Gračanica. Formular se može podići i na portirnici opštine Gračanica svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Ukoliko bespravno podignute objekte ne upišu u registar do predviđenog roka, građani će izgubiti pravo na legalizaciju istih, što prema rečima nadležnih iz opštine, sa sobom povlači zakonsku obavezu po kojoj ti objekti ulaze u proces rušenja.  Ostale vesti

UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih
Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta potpisali su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama koji su kao tražioci posla prijavljeni na zavodu za zapošljavanje Kosova, saopšteno je iz UNDP-a. 
  • 20.10.2020
ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
  • 20.10.2020
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
  • 19.10.2020
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa delegacijom za energetiku SAD a tema sastanka bila je implementacija sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu.
  • 19.10.2020
Tači: Kosovo postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima

Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

  • 19.10.2020
Odloženi vandredni izbori u Podujevu i Severnoj Mitrovici
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nakon razgovara sa predsednicom Centralne izborne komisije Valdetom Dakom, odložio održavanje vandrednih izbora u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 19.10.2020