Vesti
Saopštenja

Počeo period potvrđivanja i osporavanja biračkog spiska

Na Kosovu je počeo period potvrđivanja i osporavanja biračkog spiska, koji traje do 7. septembra 2021. godine.

Počeo period potvrđivanja i osporavanja biračkog spiska
Ilustracija infocentarjug.rs

Tokom ovog perioda građani mogu pregledati Birački spisak koji će biti objavljen u kancelarijama Opštinskih izbornih komisija.

Moguće je proveriti da li se građani nalaze na Biračkom spisku, proveriti imena poznanika i osigurati da su svi uključeni u Birački spisak opštine.

Takođe, oni koji su se uspešno registrovali kao birači van Kosova mogu pregledati Birački spisak na linku: https://www.kqz-ks.org/Sr/sherbimet-per-votuesit/lista-votuese/

U vezi sa bilo kakvim propustom ili nepravilnosti, uključujući i imena preminulih lica koja se nalaze na Biračkom spisku, kao i u cilju unapređenja Biračkog spiska u toku ovog perioda, svaki građanin može uložiti žalbu pri Osnovnom sudu.

Obrazac za žalbe može se preuzeti na linku: https://www.kqz-ks.org/Sr/sherbimet-per-votuesit/lista-votuese/ , ili u kancelariji Opštinske izborne komisije.

Za dodatne informacije dostupna je besplatna pomoćna linija 0800 55 555

 Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021