Vesti
Saopštenja

“Pitanje ZSO suštinski važno za Beograd”

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.
“Pitanje ZSO suštinski važno za Beograd”
Aleksandar Bocan-Harčenko i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je naglasio da je prvo pitanje na kome je Beograd insistirao u novoj rundi dijaloga formiranje Zajednice srpskih opština, “sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima”, što je, kako se navodi, “obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni 2.800 dana”.

“To pitanje je za Beograd od suštinske važnosti da bi došlo do pomaka u dijalogu”, navodi se u saopštenju direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju.

U saopštenju se napominje da je “delegacija Beograd na sastanak došla sa spremnom dokumentacijom i predlozima kako bi se na principima i mehanizmima, zasnovanim na međunarodnim standardima”, razgovaralo o imovini i finansijskim potraživanjima.

Dijalog je, prema Petkovićevim rečima, suštinski važan za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj, “a pokretanje pitanje imovine, daće doprinos rešavanju i svih drugih spornih tema”.

Petković je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio na doslednoj podršci koju Rusija godinama pruža Srbiji u borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa, naglasivši da će dve zemlje nastaviti da se zajednički bore za poštovanje međunarodnog prava, negujući, kao i do sada, prijateljske odnose i blisku saradnju, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021