Vesti
Saopštenja

“Pitanje ZSO suštinski važno za Beograd”

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.
“Pitanje ZSO suštinski važno za Beograd”
Aleksandar Bocan-Harčenko i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je naglasio da je prvo pitanje na kome je Beograd insistirao u novoj rundi dijaloga formiranje Zajednice srpskih opština, “sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima”, što je, kako se navodi, “obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni 2.800 dana”.

“To pitanje je za Beograd od suštinske važnosti da bi došlo do pomaka u dijalogu”, navodi se u saopštenju direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju.

U saopštenju se napominje da je “delegacija Beograd na sastanak došla sa spremnom dokumentacijom i predlozima kako bi se na principima i mehanizmima, zasnovanim na međunarodnim standardima”, razgovaralo o imovini i finansijskim potraživanjima.

Dijalog je, prema Petkovićevim rečima, suštinski važan za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj, “a pokretanje pitanje imovine, daće doprinos rešavanju i svih drugih spornih tema”.

Petković je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio na doslednoj podršci koju Rusija godinama pruža Srbiji u borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa, naglasivši da će dve zemlje nastaviti da se zajednički bore za poštovanje međunarodnog prava, negujući, kao i do sada, prijateljske odnose i blisku saradnju, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021