Vesti
Saopštenja

“Pitanje imovine najveći problem u procesu povratka”

Kada je u pitanju povratak raseljenih na Kosovo, često se ne primenjuje ono što je dogovoreno, rekao je na konferenciji “Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti” ministar za zajednice i povratak u ostavci Daibor Jevtić i napomenuo da bi implementacija postojećih zakona i dogovorenih procesa bila ključ za uspešan povratak.
“Pitanje imovine najveći problem u procesu povratka”
Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

”Činjenica je da je prošlo dvadeset godina i samim tim što i nakon dvadeset godina i dalje tražimo način da ovaj proces završimo, govori dovoljno o tome da nije dovoljno urađeno po ovom pitanju. Ako znamo da je još uvek veliki broj onih koji su raseljeni i van svojih domova, ako znamo da postoje sredine na Кosovu u kojima raseljeni ne mogu da se vrate onda znamo da imamo još puno toga da uradimo svi zajedno kako bi smo ovo pitanje rešili na bolji i kvalitetniji način”, rekao je Jevtić u Prištini.

Istakao je da je pitanje imovine najveći problem u procesu povratka i rešavanju pitanja interno raseljenih lica.

”Ovo pitanje je jedno od većih prepreka na putu povratka raseljenih, a i ovo pitanje nije samo pitanje povratka nego i osnovnih ljudskih prava”, naglasio je ministar.

Jevtić je učesnike konferencije informisao da je pokrenuto više inicijativa kada je u pitanju povratak, a posebno je istakao ”Skopski proces”.

Jevtić očekuje da se na Кosovu zatvore svi kolektivni centri, a kao početak uspešne realizacije ovog projekta je naveo zatvaranje kolektivnih centara u opštini Štrpce.

Na današnjoj konferenciji ministar je naglasio da će se u narednom periodu pokrenuti inicijativa slična inicijativi ”Regionalnog programa za zbrinjavanje izbeglica iz republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, kako bi se na efikasniji način rešilo pitanje povratka.

Na konferenciji prisutinima su se obratili predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Кosovu. U glavnom delu diskusije priliku da se obrate imala su interno raseljena lica.

Oni su ukazali na svoji težak položaj, život u nehumanim uslovima i nemogućnosti da se vrate u svoje domove.
Кonferencija je organizovana uz pomoć i na inicijativu UNDP-a, UNHCR-a i IOM-a, a uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak.Ostale vesti

Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
  • 22.09.2020
Opština Gračanica obezbedila školski pribor za prvake
Podela poklona, počela je dodelom školskog pribora prvacima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini (i isturenim odeljenjima u Radevu, Batusu i Skulanevu) i OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 
  • 22.09.2020
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
  • 21.09.2020
Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozivaju Vladu i Skupštinu Kosova da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ambasade SAD u Prištini.
  • 18.09.2020
Završetak renoviranja kolektivnog centra ”Bergen” do kraja godine
U toku je renoviranje 24 stambene jedinice kolektivnog centra “Bergen” u Ugljaru. Završetak radova i povratak porodica u kompletno opremljene stanove planiran je do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.
  • 17.09.2020
Nova donacija Kfora za borbu protiv kovida-19
Italijanski karabinjeri iz Multinacionalne specijalizovane jedinice Kfor-a donirali su Kosovskoj policiji 22 generatora ozona za dezinfekciju kancelarija i vozila od virusa, bakterija i drugih patogena, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 17.09.2020