“Pitanje imovine najveći problem u procesu povratka”

Kada je u pitanju povratak raseljenih na Kosovo, često se ne primenjuje ono što je dogovoreno, rekao je na konferenciji “Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti” ministar za zajednice i povratak u ostavci Daibor Jevtić i napomenuo da bi implementacija postojećih zakona i dogovorenih procesa bila ključ za uspešan povratak.

Podeli ovaj članak sa:
 • Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

”Činjenica je da je prošlo dvadeset godina i samim tim što i nakon dvadeset godina i dalje tražimo način da ovaj proces završimo, govori dovoljno o tome da nije dovoljno urađeno po ovom pitanju. Ako znamo da je još uvek veliki broj onih koji su raseljeni i van svojih domova, ako znamo da postoje sredine na Кosovu u kojima raseljeni ne mogu da se vrate onda znamo da imamo još puno toga da uradimo svi zajedno kako bi smo ovo pitanje rešili na bolji i kvalitetniji način”, rekao je Jevtić u Prištini.

Istakao je da je pitanje imovine najveći problem u procesu povratka i rešavanju pitanja interno raseljenih lica.

”Ovo pitanje je jedno od većih prepreka na putu povratka raseljenih, a i ovo pitanje nije samo pitanje povratka nego i osnovnih ljudskih prava”, naglasio je ministar.

Jevtić je učesnike konferencije informisao da je pokrenuto više inicijativa kada je u pitanju povratak, a posebno je istakao ”Skopski proces”.

Jevtić očekuje da se na Кosovu zatvore svi kolektivni centri, a kao početak uspešne realizacije ovog projekta je naveo zatvaranje kolektivnih centara u opštini Štrpce.

Na današnjoj konferenciji ministar je naglasio da će se u narednom periodu pokrenuti inicijativa slična inicijativi ”Regionalnog programa za zbrinjavanje izbeglica iz republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, kako bi se na efikasniji način rešilo pitanje povratka.

Na konferenciji prisutinima su se obratili predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Кosovu. U glavnom delu diskusije priliku da se obrate imala su interno raseljena lica.

Oni su ukazali na svoji težak položaj, život u nehumanim uslovima i nemogućnosti da se vrate u svoje domove.
Кonferencija je organizovana uz pomoć i na inicijativu UNDP-a, UNHCR-a i IOM-a, a uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak.

Ostale vesti

 • “Ideologija mržnje prisutna među separatistima”

  “Ideologija mržnje prisutna među separatistima”

  Kancelarija za KiM istče da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima, ali i da je “šovinističko orgijanje na КiM činjenica koja nikoga na zapadu ne uzbuđuje, jer to su samo srpski grobovi”, navodi se u saopštenju.

 • "Dok postiji Bela vila, biće i Srba u Velikoj Hoči

  U organizaciji Srpskog kulturnog centra i Instituta za srpsku kulturu danas je u Prištini predstavljen stari Vaskršnji običaj Bela vila koji se sreće još samo u Velikoj Hoči i koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.  Svoje istraživanje u Srpskom kulturnom centru predstavio je dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu.

 • Ministri poljoprivrede u Prištini od 11. do 13. novembra

  Ministri poljoprivrede u Prištini od 11. do 13. novembra

  U saopštenju MPRRŠ ističe se da će sastanak ministara poljoprivrede iz zemalja jugoistočne Evrope biti održan od 11. do 13. novembra u Prištini. Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić učestovaće na tom sastanku.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane