“Pitanje imovine najveći problem u procesu povratka”

Kada je u pitanju povratak raseljenih na Kosovo, često se ne primenjuje ono što je dogovoreno, rekao je na konferenciji “Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti” ministar za zajednice i povratak u ostavci Daibor Jevtić i napomenuo da bi implementacija postojećih zakona i dogovorenih procesa bila ključ za uspešan povratak.

Podeli ovaj članak sa:
 • Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

”Činjenica je da je prošlo dvadeset godina i samim tim što i nakon dvadeset godina i dalje tražimo način da ovaj proces završimo, govori dovoljno o tome da nije dovoljno urađeno po ovom pitanju. Ako znamo da je još uvek veliki broj onih koji su raseljeni i van svojih domova, ako znamo da postoje sredine na Кosovu u kojima raseljeni ne mogu da se vrate onda znamo da imamo još puno toga da uradimo svi zajedno kako bi smo ovo pitanje rešili na bolji i kvalitetniji način”, rekao je Jevtić u Prištini.

Istakao je da je pitanje imovine najveći problem u procesu povratka i rešavanju pitanja interno raseljenih lica.

”Ovo pitanje je jedno od većih prepreka na putu povratka raseljenih, a i ovo pitanje nije samo pitanje povratka nego i osnovnih ljudskih prava”, naglasio je ministar.

Jevtić je učesnike konferencije informisao da je pokrenuto više inicijativa kada je u pitanju povratak, a posebno je istakao ”Skopski proces”.

Jevtić očekuje da se na Кosovu zatvore svi kolektivni centri, a kao početak uspešne realizacije ovog projekta je naveo zatvaranje kolektivnih centara u opštini Štrpce.

Na današnjoj konferenciji ministar je naglasio da će se u narednom periodu pokrenuti inicijativa slična inicijativi ”Regionalnog programa za zbrinjavanje izbeglica iz republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, kako bi se na efikasniji način rešilo pitanje povratka.

Na konferenciji prisutinima su se obratili predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Кosovu. U glavnom delu diskusije priliku da se obrate imala su interno raseljena lica.

Oni su ukazali na svoji težak položaj, život u nehumanim uslovima i nemogućnosti da se vrate u svoje domove.
Кonferencija je organizovana uz pomoć i na inicijativu UNDP-a, UNHCR-a i IOM-a, a uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak.

Ostale vesti

 • "Sajam knjiga u gostima" u Gračanici i Pasjanu

  Izdavačka kuća "Službeni glasnik" iz Beograda, Međunarodni beogradski sajam knjiga i Dom kulture Gračanica organizuju program "Sajam knjiga u gostima" 25. i 26. oktobra u Gračanici i Pasjanu. U sklopu programa će biti predstavljen portret jednog od najpoznatijih ruskih pisaca mlađe generacije Sergeja Šargunova.

 • Dušanu Kozarevu zabranjen ulazak na Kosovo

  Dušanu Kozarevu zabranjen ulazak na Kosovo

  Zameniku direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Dušanu Кozarevu danas nije bilo dozvoljeno da uđe na Kosovo preko administrativnog prelaza Jarinje, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 • Hašim Tači sa premijerom Japana Šinzo Abeom

  Hašim Tači sa premijerom Japana Šinzo Abeom

  Predsednik Kosova Hašim Tači je u poseti Japanu gde će učestvovati na ceremoniji krunisanju cara Naruhita. Tačija je na samom početku službene posete dočekao premijer Japana Šinzo Abe, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

 • Hašim Tači otputovao u Japan

  Hašim Tači otputovao u Japan

  Predsednik Kosovo Hašim Tači otputovao je danas u Japan, gde će učestvovati na svečanosti krunisanja cara Naruhitoa, u utorak 22. oktobra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane