Vesti
Saopštenja

Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Pored ovoga, Petković je tokom dvodnevne posete Кosovu 24. i 25. novembra trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica i uruči im pomoć.

"Nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i to Aljbin Кurti nikada neće moći da spreči", navodi se u saopštenju i dodaje da je ovo četvrti put kako vlasti u Prištini onemogućavaju posetu Kosovu direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Aljbina Кurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga", ističu iz Kancelarije.

"Sa svakim novim danom i potezom koji povuče, Aljbin Кurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje", stoji u saopštenju.

Kako najavljuju iz Kancelarije o najnovijoj zabrani obavestiće sve međunarodne faktore, kao i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je danas u poseti Beogradu.

"Pitanje je kako je to dozvoljeno Кurtiju da pravi "Veliku Albaniju" a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na КiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme", zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021
Rakić: Kočenje formiranja ZSO ne vodi napretku
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa šefom Кancelarije Evropske unije na Кosovu Tomašom Sunjogom.
  • 18.11.2021