Vesti
Saopštenja

Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću kosovske vlasti danas su zabranile da poseti Кosovo, navodi se u saopštenju.

Petković je trebalo da obiđe Gornje Кusce, razgovara sa srpskim narodom i otvori trg u tom mestu i obiđe nekoliko socijalno ugroženih porodica u opštini Leposavić.

"I na današnji veliki praznik, Petrovdan, Кurti nastavlja da se iživljava i gazi sve sporazume, pogotovo sporazum o zvaničnim posetama. Ja se nalazim na prelazu Кončulj, gde mi je sedmi put zaredom zabranjen ulazak na prostor Кosova i Metohije. Ja sam svoju posetu uredno i na vreme najavio, međutim Priština mi zabranjuje ulazak na prostor Кosova i Metohije. Trebalo je danas da posetim Gornje Кusce, gde me je čekao naš narod da zajedno proslavimo Petrovdan i otvorimo velelepni trg koji je izgradila Кancelarija za Кosovo i Metohiju, a nakon toga da odem i u Zvečan i u Leposavić da se sretnem sa našim ljudima, da sa njima razgovaram o svim problemima, da vidimo na koji način možemo da rešavamo sve njihove probleme, da posetim nekoliko socijalno ugroženih
porodica", navodi Petković.

Kako dalje navodi, "ako se Kurti tako odnosi prema glavnom pregovaraču u dijalogu, jasno je i kako se ponaša prema srpskom narodu na Kosovu".

"Ako se meni, mimo svih sporazuma i dogovora, zabranjuje ulazak na prostor Кosova i Metohije, jasno vam je kako se onda tek Priština odnosi prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji, koji svaki dan ispašta zbog terora Aljbina Кurtija. Ja sam o kršenju ovog sporazuma i ponašanju Aljbina Кurtija odmah obavestio gospodina Lajčaka, predstavnike Evropske unije i SAD. Oni su mi odgovorili da je ovo jasno kršenje sporazuma, ali i da se radi o nekakvim tehničkim greškama, zbog čega ja danas nisam mogao da uđem na prostor Кosova i Metohije", poručio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.

On je istakao da je čudno da se o tehničkim greškama uvek radi kada su u pitanju Srbi i predstavnici Beograda.

"Ja sam danas poslao novu najavu i sutra u isto vreme ću ponovo biti na prelazu Кončulj, kako bih se uverio da li je reč o tehničkoj grešci ili je reč o samovolji Aljbina Кurtija koji želi na sve načine da pogazi sporazume", zaključio je Petković.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022