Vesti
Saopštenja

Petković: ZSO merilo opredeljenosti za dijalog

’’Ne može neko ko otvoreno negira obavezu Prištine da sprovede Briselski sporazum, posebno u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, da optužuje Beograd za blokadu dijaloga, a ponajmanje osnova za to ima Aljbin Кurti čija politika počiva na lažima i mržnji prema Srbiji i Srbima’’, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.
Petković: ZSO merilo opredeljenosti za dijalog
Petar Petković (Foto RTS)

’’Beograd će uvek biti spreman da se odazove svakom pozivu na dijalog, ali produktivan dijalog se može imati samo sa kredibilnim i konstruktivnim sagovornikom, što Кurti nije i nikada nije ni bio’’, naveo je Petković.

’’Na njegove optužbe da Beograd koči primenu dogovora postignutih uz posredovanje EU mogu da odgovorim samo jednom porukom: omogućite formiranje Zajednice srpskih opština na način kako je ona definisana Briselskim sporazumom, a u skladu sa obavezama koje su na sebe preuzeli pregovarači Prištine’’, poručio je.

Petković je naglasio da je pitanje Zajednice srpskih opština jedini pouzdan lakmus papir kojim se meri nečija nekonstruktivnost i opredeljenosti za dijalog.

’’Umesto toga, Кurti opsesivno progoni zvaničnike Srpske liste i gotovo svakodnevno preti Srbima na severu Кosova i Metohije, i razumljiva je njegova nervoza zbog poruka političkih predstavnika srpskog naroda u pokrajini da se ne plaše ni njega ni njegovih pretnji", smatra Petković.

’’Dakle, gospodine Кurti, umesto što u propagandne svrhe sričete rečenice na srpskom, omogućite srpskom narodu da živi slobodno i bezbedno na svojim vekovnim ognjištima,dozvolite povratak prognanih Srba i ispunite obaveze iz Briselskog sporazuma! A ondaćemo moći da merimo ko je konstruktivniji u dijalogu", zaključio je.

 Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022