Vesti
Saopštenja

Petković: Vučić nikada nije odbijao dijalog

’’Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije odbijao dijalog i nedvodmisleno je posvećen pregovorima, tako da su tvrdnje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da Beograd sabotira razgovore najobičnija zamena teza’’, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Meohiju Petar Petković.

Petković: Vučić nikada nije odbijao dijalog
Petar Petković (Foto Kim)

’’O stavovima predsednika Vučića i njegovoj zabrinutosti za stabilnost regiona, kao i apsolutnoj spremnosti da sva otvorena pitanja rešava za pregovaračkim stolom, dobro su informisani i Miroslav Lajčak i zemlje Kvinte. I zato niko ne veruje u tvrdnje Bisljimija, koji se već uveliko kandidovao za ulogu Pinokija iz Prištine’’, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković je istakao da Aljbin Kurti nije spreman za dijalog , kao ni Bisljimi koji odbija razgovor na tehničkom nivou, i da ta blokada dijaloga traje mesecima.

’’Bisljimi uporno odbija da sa mnom, kao predstavnikom Beograda, razgovara o Zajednici srpskih opština, tako da upravo zbog prištinske strane veoma dugo u dijalogu nema suštinskog pomaka’’, dodaje.

’’Priština, umesto što glumi spremnost na dijalog, a istovremeno čini sve da destabilizuje prilike na terenu, mora konačno da shvati da se ne pregovara o onome o čemu bi oni želeli da pregovaraju, već da je na stolu njihova obaveza da preuzmu ranije preuzete obaveze, među kojima je omogućavanje formiranja ZSO na način kako je to predviđeno Prvim briselskim sporazumom i pratećim dokumentima’’, zaključuje Petković.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022