Vesti
Saopštenja

Petković upoznao Bocan Harčenka sa bezbednosnom situacijom na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković upoznao je ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka sa najnovijim događajima na Kosovu, posebno sa nedavnim incidentima.
Petković upoznao Bocan Harčenka sa bezbednosnom situacijom na Kosovu
Sastanak Petkovića i Bocan Harčenka (Foto Kancelarija za KiM)

"Ukazujući na niz etnički motivisanih incidenata, usmerenih prema srpskom narodu, hapšenja, uzurpiranja imovine, skrnavljenje srpskih crkava i manastira, koji su svakodnevna pojava na КiM, Petković se posebno osvrnuo na napade na srpsku decu, koji su se dogodili tokom božićnih praznika", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM nakon sastanka Petkovića i Bocan Harčenka.

Direktor Кancelarije za КiM je istakao da je su od dolaska Aljbina Кurtija na vlast do danas zabeležena 282 etnički motivisana incidenata.

Naveo je da je posebno zabrinjavajuća činjenica da, kako ističe, međunarodne misije čiji je zadatak da pomognu da se uspostave uslovi za miran i normalan život i vladavina prava za sve stanovnike Кosova to nisu učinile.

Petković je istakao da je srpska strana do sada uvek pokazivala konstruktivnost i spremnost da sva otvorena pitanja rešava u okviru dijaloga.

"Beograd je ispunio sve preuzete obaveze, dok prištinska strana skoro deset godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume".

Petković je zahvalio ambasadoru Ruske Federacije na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i poštovanju Rezolucije 1244.Ostale vesti

KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023