Vesti
Saopštenja

Petković: UN garant Rezolucije 1244

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolinom Zijade o aktuelnoj situaciji,  istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Petković: UN garant Rezolucije 1244
Petar Petković i Karolina Zijade (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je naveo da su nedavni "jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama direktna pretnja urušavanju dijaloga, što vodi destabilizaciji situacije na terenu".

"Stabilnost i mir su", prema Petkovićevim rečima "podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona, međutim jasno je da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu".

"Nedavno ranjavanje srpskog devetnaestogodišnjeg mladića Nemanje Mitrovića kod Obilića, od strane albanskih razbojnika, poslednji je u nizu incidenata izazvanih antisrpskom politikom i retorikom punom mržnje prema srpskom narodu, koja se svakodnevno može čuti u Prištini", kazao je Petković.

On se osvrnuo i na slučaj Nikole Nedeljkovića (20), koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i osuđen na osam meseci zatvora.

Kako se dalje navodi, Petković je "podsetio da je od početka prošle godine do danas bilo 222 napada na srpsko stanovništvo, a broj etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, porastao je za 60%, u odnosu na period pre dolaska Aljbina Kurtija na vlast".

"Uprkos svemu, Beograd će nastaviti da traži kompromisna rešenja smatrajući da na taj način zapravo radi u interesu svih čija je ambicija da žive u stabilnom i prosperitetnom društvu, iako je jasno da među političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije postoji sve manja spremnost za to, što najrečitije potvrđuje činjenicada je prošlo više od devet godina od postizanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja do danas nije uspostavljena", istakao je Petković.

"Postignut sporazum u oblasti energetike, otvorio je mogućnost za postizanje pomaka i u drugim oblastima, pre svega u rešavanju pitanja nestalih, međutim i tu je prištinska strana pokazala da nije spremna za saradnju", naglasio je Petković. On je skrenuo pažnju i na česte zabrane ulaska na Kosmet srpskim zvaničnicima, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022
’’Zemljište koje se menja budzašto, nikada se neće povratiti’’
’’Povodom Odluke Skupštine opštine Gračanica od 28. septembra, da razmeni deo katastarske parcele od 17 hektara na obodu Gračanice za 18 ari zemljišta u kategoriji putne infrastrukture, na kom postoji važan strateški lokalni put u okviru stambene zone, Srpski nacionalni fiorum izražava najenergičnije protivljenje takvoj odluci", navodi se u saopštenju za medije iz ove organizacije.
  • 02.10.2022