Vesti
Saopštenja

Petković ukazao nemačkom ambasadoru na talas nasilja prema Srbima

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom i informisao ga o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu i Metohiji i o problemima sa kojima se srpski narod suočava.
Petković ukazao nemačkom ambasadoru na talas nasilja prema Srbima
Tomas Šib i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM))

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je ukazao na narastajući talas nasilja prema Srbima u pokrajini, podsetivši da su etnički motivisani napadi na srpski narod, njegovu imovinu i na svetinje SPC, svakodnevna pojava.

"Zabrinjava činjenica da je od početka ove godine zabeleženo tri puta više incidenata prema Srbima na КiM, u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Petković.

"Ako se tome dodaju i orkestrirane poruke političara iz Prištine i po pitanju održavanja srpskih izbora 3. aprila, jasno je da su Srbima na Кosovu i Metohiji, pored bezbednosti, ugrožena i najelementarnija ljudska i politička prava", dodao je on.

Petković je upozorio da je odgovornost na međunarodnoj zajednici i da, ukoliko se ne izvrši pritisak na Prištinu i Srbima se ne omogući da glasaju 3. aprila, to može voditi ka nesagledivim posledicama i dovesti u pitanje do sada uložene napore u traženju rešenja za normalizaciju stanja.

"Beograd je ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok je sa druge strane dugačak niz sporazuma koje Priština ne želi da implementira, kao što su formiranje ZSO, dogovori iz oblasti energetike, pravosuđa i oni koji se odnose na pitanje nestalih, koje je za našu stranu, pre svega civilizacijsko i humanitarno, a ne političko pitanje", navodi se u saopštenju.

"I pored stalne i otvorene opstrukcije i nezainteresovanosti Prištine, Beograd će i dalje ostati opredeljen za dijalog, jer smo svesni da se samo razgovorima može doći do mirnog rešavanja svih otvorenih pitanja i stvaranja preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u pokrajini i celom regionu", zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju  Petar Petković.

Na kraju sastanka, on je istakao da se Beograd nada nastavku uspešne saradnje sa nemačkim partnerima u traženju kompromisnih rešenja za postojeće probleme u regionu.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022