Vesti
Saopštenja

Petković: Ugrožena osnovna politička prava Srba

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan–Harčenkom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.
Petković: Ugrožena osnovna politička prava Srba
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković i ambasador Aleksandar Bocan–Harčenko (Foto Kancelarija za Kosovo i Metohiju)

Direktor Kancelarije za KiM je u razgovoru ukazao da se "svakodnevno sprovodi kampanja pritisaka i represije nad srpskim narodom", te na "otvorena nastojanja Prištine da ugrozi i ukine sva politička i građanska prava Srba na Кosovu i Metohiji", nevedeno je u saopštenju dostavljeno medijima.

Petar Petković je dodao "da su nedavanom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji pokrajine, koja je bila protivna jasnom i nedvosmislenom stavu zemalja Кvinte, dodatno ugrožena osnovna politička i demokratska prava Srba na Кosovu i Metohiji".

On je skrenuo i pažnju da "odbijanjem da ispuni do sada postignute sporazume, Priština otežava nastavak dijaloga i dovodi u pitanje napredak u procesu normalizacije odnosa".

Posebno je naglašeno da se 19. aprila navršava punih devet godina kako Priština odbija da u delo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, bez koga ne može doći do suštinskog pomaka u dijalogu.

Petković je takođe ukazao i na "kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na nepoštovanje odredbi u oblasti slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini.

"Još jednom podsećam da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da će nastaviti da insistira na sprovođenju svih postignutih dogovora u dijalogu, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština", naveo je on.

Zahvalivši se ruskom ambasadoru na doslednoj podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohijur Petar Petković zaključio je na kraju razgovora da Beograd "ostaje opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica sa Prištinom i stvaranje uslova za bezbedan i prosperitetan život ljudi na Kosovu", istakavši da se "trajno i održivo rešenje može tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN".Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022