Vesti
Saopštenja

Petković u Zvečanu uručio ključeve 14 novih stanova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković uručio je danas u Zvečanu ključeve 14 novih stanova, namenjenih najistaknutijim nastavnicima i saradnicima, mladim kadrovima koji su zaposleni na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici.
Petković u Zvečanu uručio ključeve 14 novih stanova
Uručenje ključeva (Foto: Kancelarija za KIM)

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, stanovi su izgrađeni zajedničkim radom Кancelarije za Кosovo i Metohiju i Univerziteta.

Petković koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu povodom Vidovdana istakao je da država Srbija na ovaj način stvara uslove za ostanak i opstanak naroda na Kosovu.

„Danas u Zvečanu, uoči Vidovdana, podelili smo 14 stanova naučnim radnicima Prištinskog univerziteta koji je izmešten u Кosovskoj Mitrovici. Time jasno pokazujemo da vodimo računa, ne samo o socijalno ugroženima i povratnicima, već i o našoj akademskoj zajednici. Trudićemo se da i u narednom periodu pomažemo i naš Univerzitet i naše naučne radnike, jer bez jake akademske zajednice nema boljitka nijednog društva”, naveo je Petković.

On je podsetio da se sredstvima Vlade Republike Srbije preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju ove godine gradi 17 novih zgrada namenjenih mladim bračnim parovima, socijalno ugroženima i interno raseljenim licima.

Sa Petkovićem, nove stanare zgrade u Zvečanu obišao je i predsednik ove opštine Ivan Todosijević, gradonačelnik Vučina Janković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, načelnik Кosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, gradonačelnik Кosovske Mitrovice Milan Radojević, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

Prvi dan posete Кosovu Petković će završiti u Gračanici, gde će prisustvovati Vidovdanskom pesničkom bdenju. Petković će sutra, na Vidovdan, prisustvovati Svetoj arhijerejskoj Liturgiji, koju će u manastiru Gračanica služiti patrijarh srpski Porfirije.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021