Vesti
Saopštenja

Petković u Zvečanu uručio ključeve 14 novih stanova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković uručio je danas u Zvečanu ključeve 14 novih stanova, namenjenih najistaknutijim nastavnicima i saradnicima, mladim kadrovima koji su zaposleni na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici.
Petković u Zvečanu uručio ključeve 14 novih stanova
Uručenje ključeva (Foto: Kancelarija za KIM)

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, stanovi su izgrađeni zajedničkim radom Кancelarije za Кosovo i Metohiju i Univerziteta.

Petković koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu povodom Vidovdana istakao je da država Srbija na ovaj način stvara uslove za ostanak i opstanak naroda na Kosovu.

„Danas u Zvečanu, uoči Vidovdana, podelili smo 14 stanova naučnim radnicima Prištinskog univerziteta koji je izmešten u Кosovskoj Mitrovici. Time jasno pokazujemo da vodimo računa, ne samo o socijalno ugroženima i povratnicima, već i o našoj akademskoj zajednici. Trudićemo se da i u narednom periodu pomažemo i naš Univerzitet i naše naučne radnike, jer bez jake akademske zajednice nema boljitka nijednog društva”, naveo je Petković.

On je podsetio da se sredstvima Vlade Republike Srbije preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju ove godine gradi 17 novih zgrada namenjenih mladim bračnim parovima, socijalno ugroženima i interno raseljenim licima.

Sa Petkovićem, nove stanare zgrade u Zvečanu obišao je i predsednik ove opštine Ivan Todosijević, gradonačelnik Vučina Janković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, načelnik Кosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, gradonačelnik Кosovske Mitrovice Milan Radojević, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

Prvi dan posete Кosovu Petković će završiti u Gračanici, gde će prisustvovati Vidovdanskom pesničkom bdenju. Petković će sutra, na Vidovdan, prisustvovati Svetoj arhijerejskoj Liturgiji, koju će u manastiru Gračanica služiti patrijarh srpski Porfirije.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022