Vesti
Saopštenja

Petković u Zvečanu uručio ključeve 14 novih stanova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković uručio je danas u Zvečanu ključeve 14 novih stanova, namenjenih najistaknutijim nastavnicima i saradnicima, mladim kadrovima koji su zaposleni na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici.
Petković u Zvečanu uručio ključeve 14 novih stanova
Uručenje ključeva (Foto: Kancelarija za KIM)

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, stanovi su izgrađeni zajedničkim radom Кancelarije za Кosovo i Metohiju i Univerziteta.

Petković koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu povodom Vidovdana istakao je da država Srbija na ovaj način stvara uslove za ostanak i opstanak naroda na Kosovu.

„Danas u Zvečanu, uoči Vidovdana, podelili smo 14 stanova naučnim radnicima Prištinskog univerziteta koji je izmešten u Кosovskoj Mitrovici. Time jasno pokazujemo da vodimo računa, ne samo o socijalno ugroženima i povratnicima, već i o našoj akademskoj zajednici. Trudićemo se da i u narednom periodu pomažemo i naš Univerzitet i naše naučne radnike, jer bez jake akademske zajednice nema boljitka nijednog društva”, naveo je Petković.

On je podsetio da se sredstvima Vlade Republike Srbije preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju ove godine gradi 17 novih zgrada namenjenih mladim bračnim parovima, socijalno ugroženima i interno raseljenim licima.

Sa Petkovićem, nove stanare zgrade u Zvečanu obišao je i predsednik ove opštine Ivan Todosijević, gradonačelnik Vučina Janković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, načelnik Кosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, gradonačelnik Кosovske Mitrovice Milan Radojević, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

Prvi dan posete Кosovu Petković će završiti u Gračanici, gde će prisustvovati Vidovdanskom pesničkom bdenju. Petković će sutra, na Vidovdan, prisustvovati Svetoj arhijerejskoj Liturgiji, koju će u manastiru Gračanica služiti patrijarh srpski Porfirije.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021