Vesti
Saopštenja

Petković u Zubinom Potoku: Neophodni mir i stabilnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković drugog dana posete Kosovu obišao je Zubin Potok gde se sastao sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa kojima je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji, neophodnosti održavanja izbora 3. aprila u srpskim sredinama na KiM, kao i o odlukama Vlade Srbije kojima se ublažavaju posledice krize koja je nastala u Evropi i svetu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković u Zubinom Potoku: Neophodni mir i stabilnost
Petar Petković na sastanku sa predstavnicima Srpske liste (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je, kako je saopšteno, istakao da srpski narod na Kosovu ne treba da strahuje jer će svih osnovnih životnih namirnica biti dovoljno.

"Preneo sam poruku predsednika Vučića da treba da sačuvamo mir i stabilnost jer je to preduslov za ekonomski razvoj cele države Srbije, pa samim tim i srpskog naroda na KiM. Mir i stabilnost su nam neophodni u ova teška vremena, i zbog toga je važno da svega čega ima u centralnoj Srbiji, kada je reč o životnim namirnicama, biće i za naš narod ovde na KiM. Puni su nam magacini, odgovorno i domaćinski smo se odnosili po tom pitanju, tako da naš narod ne mora ništa da brine, a Srbija će se postarati, kao što je to činila i u prethodnom periodu, da sve obezbedi našim sugrađanima", istakao je Petković.

On je poručio da će biti nastavljeni projekti za pomoć države Srbije i Kancelarije za KiM Srbima na Kosovu.

"Razgovarali smo i o onome što je posebno važno, a to je nastavak projekata Vlade Srbije i Kancelarije za KiM - i kada je reč o stanogradnji, pomoći poljoprivredi i privredi i svim drugim važnim segmentima za opstanak našeg naroda", naveo je Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetio je da Kancelarija u opštini Zubin Potok gradi sedam novih zgrada, pet u prošloj godini i dve u ovoj godini.

"Imamo `Simpo`, gde je Vlada Srbije izdvojila više od 150 miliona dinara, imamo `Jumko`, gde je zaposleno 48 radnika, a mi smo dodatno zaposlili još 22 radnice u pogonu u Brnjaku koji je otvoren uz podršku Kancelarije za KiM od 70 miliona dinara".

Na kraju posete Petković je obišao sedmočlanu porodicu Mihajlović u selu Gornje Dobroševine kojoj je Kancelarija za Kosovo i Metohuju izgradila kuću od 89 kvadrata, a prilikom posete domaćin Zvonko izrazio je potrebu da dobije još jednu kravu što će mu, kako je najavljeno, uz pomoć Kancelarije biti i omogućeno.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022