Vesti
Saopštenja

Petković: U Prištini ne postoji volja da se preuzete obaveze ispune

Novi napadi Aljbina Кurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština i to uoči devete godišnjice potpisivanja ovog dokumenta potvrda su da u Prištini, na čelu sa Кurtijem, ne postoji ni promil volje da se preuzete obaveze ispune, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Petković: U Prištini ne postoji  volja da se preuzete obaveze ispune
Petar Petković (Foto Fejsbuk @petar.petkovickim)

"Briselski sporazum nije Кurtijeva prćija kojom može da raspolaže kako mu volja, već pravno obavezujući dokument koji je u obavezi da sprovede od prvog do poslednjeg slova", navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića dostavljenom medijima.

On je istakao da bi neispunjavanje najvažnijih odredbi Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština moralo da, od strane međunarodne zajednice kao garanta spovođenja potpisanog, dovede do odlučnih konsekvenci za Prištinu i Aljbina Кurtija, umesto što mu se na međunarodnim forumima daje prilika da direktno potkopava dijalog.

"Poštovanje i sprovođenje dosadašnjih sporazuma jedini su garant i osnov za dalju normalizaciju odnosa i Beograd se, do sada, pokazao kao kredibilan i pouzdan partner na tom polju, dok Priština na čelu sa Кurtijem klizi u radikalni ekstremizam, u kome se sporazumi ne poštuju, već se direktno urušavaju", naveo je Petković.

"Кoliko god Кurti pokušavao da ojača svoju oslabljenu političku poziciju napadima na Beograd, Srbe i obračunima sa ZSO, to mu neće vratiti poljuljano poverenje građana koji žele mir i ekonomski napredak, a ne sukobe", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022