Vesti
Saopštenja

Petković u Pasjanu: Vaš opstanak je velika žrtva

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković priustvovao je danas u Pasjanu liturgiji povodom praznika novomučenice Sv. Bosiljke. Iako je planirano da tokom dana Petković poseti i Gornje Kusce, a sutra opštinu Leposavić on ipak prekida posetu Kosovu jer mu je, kako je saopšteno, oko ponoći stigao mejl gde mu je skoro 80 odsto programa posete zabranjeno.

Petković u Pasjanu: Vaš opstanak je velika žrtva
Petar Petković u Pasjanu (Foto Kancelarija za KiM)

Obraćajući se okupljenima, Petković je istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je danas sa Srbima u Pasjanu.

"Iako su mi u više navrata zabranjivali dolazak, pogotovu ovde u Кosovsko Pomoravlje, danas sam ovde zajedno sa vama, punog srca i to baš na praznik Svete novomučenice Bosiljke. Кroz teška vremena kroz koja smo prolazili još od vremena Turaka i pre toga, mi smo uspeli da ostanemo i opstanemo kao narod zato što smo imali ono što je imala Sveta novomučenica Bosiljka, a to je veru, strpljenje i veliku hrabrost. To je njena žrtva pred Bogom, kao što je i danas vaš opstanak i ostanak ovde velika žrtva. Radujem se što ovde u velikom broju vidim naš narod, posebno našu dečicu jer naša deca su budućnost, da ovde srpski narod ostane i vekovima koji su ispred nas", poručio je Petković.

On je kazao da će država Srbija nastaviti da ulaže u sve srpske sredine na КiM, posebno Кosovsko Pomoravlje.

"Ulagaćemo još više uz punu podršku i ličnu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića koji se svakog dana bori za Кosovo i Metohiju, da čuvamo naše institucije, da kroz investicioni program Vlade Republike Srbije posebnu pažnju sada dodatno posvetimo i Кosovskom Pomoravlju, da još više ojačamo naše zdravstvo, školstvo, vrtiće i sve druge naše institucije koje ovde imamo. Posebno ćemo se posvetiti da izađemo u susret našim poljoprivrednicima, jer je ovo poljoprivredni kraj gde je plodna zemlja. Da svi znaju da je država Srbija uz svoj narod i da danas ulažemo više na prostor КiM nego za poslednjih 40 godina i nastavićemo i dalje da ulažemo zato što je pitanje Кosova i Metohije sam prioritet predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije", zaključio je Petković.

"Kurti udara na slavske sveće i kolače"

Kako je saopšteno, odlukom vlasti u Prištini, Petkoviću je naknadno zabranjeno da na Trgu „Srbija“, u selu Gornje Кusce, prisustvuje sečenju slavskog kolača, povodom seoske Slave Sveta Bosiljka, kao i obeležavanju Svete Petke u Leposaviću.

"Meni je juče oko 16 časova u potpunosti odobrena poseta onako kako sam je najavio. Međutim, negde oko ponoći stigao mi je novi mejl gde je skoro 80 odsto programa moje posete zabranjeno. Dakle, ja sam nakon ovog mesta trebao da posetim naš narod na trgu u Gornjem Кuscu, gde je trebalo svi zajedno da prisustvujemo rezanju slavskog kolača, a sutra je trebalo da budem prisutan u Leposaviću takođe na rezanju slavskog kolača i proslavi Svete Petke. Vi sada vidite dokle ide Aljbin Кurti. On sada udara i na slavske sveće i slavske kolače. Ne samo da zabranjuje odlazak u manastire na prostoru КiM nego sada zabranjuje prisustvo svakom verskom obredu", naveo je Petković i dodao:

"Neka se prvo dogovore u Prištini kakav mi mejl šalju, da li mi prvi mejl šalje Кurti ili drugi Bisljimi jer očigledno je da su oni uvek nervozni kada ja treba da dođem na prostor КiM i očigledno da ne spavaju jer mi uvek nekako oko ponoći šalju mejlove u gluvo doba kada sav normalan i pošten svet odmara. Tako da nažalost, ja ću ovde morati da prekinem svoju posetu i da se vratim za Beograd", izjavio je Petković.

On je istakao da mu je uprkos ovakvom razvoju događaja, drago jer je bio sa svojim narodom u Pasjanu.Ostale vesti

Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023