Vesti
Saopštenja

Petković: Srbi nisu odgovorni za masovno trovanje u Dečanima

“Na delu je veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Petković: Srbi nisu odgovorni za masovno trovanje u Dečanima
Petar Petković (Foto FoNet)

Pojedini albanski mediji su tokom jučerašnjeg dana preneli informaciju da su dva Srbina viđena u Dečenima neposredno pre masovnog trovanja građana Dečana.

Tim povodm oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji smatra, da su tužbe da su Srbi krivi za trovanje  građana u Dečanima, još jedan vid "apsolutne dezinformacije".

“Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti”, navodi se u saopštenju.

Novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Кosova i Metohije, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije napominju da će uputiti pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Кosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini.

Vest o trovanju u Dečanima prvo je bila praćena međusobnim optužbama albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi.

"Apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba", poručio je Petković.

U saopštenju Kancelarije za KiM se podseća da je slična lažna optužba plasirana i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021