Vesti
Saopštenja

Petković se sastao sa Tomasom Šibom

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Tomasom Šibom, sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Petković se sastao sa Tomasom Šibom
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković i ambasador Nemačke Tomas Šib (Foto Kancelarija za Kosovo i Metohiju)

Petković je Šiba informisao o nastojanjima Beograda da u dijalogu sa Prištinom postigne kompromisno rešenje, što bi, kako veruje, osiguralo dugoročan mir i stabilnost u regionu.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao "zabrinutost povodom nastojanja političkih aktera u Prištini da relativiziju postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom. Posebno najnovije napade Aljbina Кurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština, što je jasna potvrda da u Prištini ne postoji ni minimum dobre volje da se preuzete obaveze ispune".

U saopštenju se navodi da Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Кosovu povodom rešavanja pitanja nestalih lica, dok je Beograd ć, kako tvrdi, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

"S obzirom na činjenice da je sprovođenje Briselskog sporazuma, čiji je garant EU, preduslov stvaranja normalne društvene klime i uslova za suživot na Кosovu i Metohiji i da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz dijaloga u Briselu, nastavićemo da insistiramo na sprovođenju svega do sada dogovorenog, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, sa čime se kasni punih devet godina" istakao je Petković.

Direktor Petković i ambasador Šib razgovarali su i o nedavno održanim izborima u Republici Srbiji i s tim u vezi Petković je upozorio da su odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na Kosovu drastično ugrožena osnovna građanska, politička i demokratska prava Srba na Кosovu i Metohiji.

Petković je zaključio "da će Beograd, u interesu očuvanja mira u regionu, nastaviti da se zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i miroljubivim sredstvima, ali i da se konstruktivnost i kredibilnost moraju zahtevati i od Prištine, jer je reč o procesu koji treba da počiva na međusobnom poverenju i spremnosti na saradnju".

 Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022