Vesti
Saopštenja

Petković sa raseljenima o učešću na lokalnim izborima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je Jagodinu i razgovarao sa raseljenim licima sa Kosova i Metohije privremeno smeštenim u ovom gradu i pozvao ih da uzmu učešće i glasaju na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra.
Petković sa raseljenima o učešću na lokalnim izborima
Petar Petković sa raseljenim Srbima sa КiM u Jagodini (Foto Kancelarija za KiM)

Petkovića je dočekao predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma, a direktor Kancelarije za KiM je raseljenima preneo da je "od vitalne važnosti za opstanak srpskog naroda na Kosovu" da u što većem broju izađu na lokalne izbore i pruže podršku Srpskoj listi.

"Znam da ste svili novo gnezdo u lepoj Jagodini, ali opet znam da vam je i srce i duša na KiM i ne može ništa da vam bude milije od vašeg Novog Brda, Vitine, Gračanice, Štrpca, od naših opština na severu Kosova i Metohije, od naših prelepih svetinja, naših planina, njiva i svega onoga što ste morali da ostavite kada ste krenuli put centralne Srbije. Zato moramo da sačuvamo 10 srpskih opština, jer time čuvamo zalog za formiranje Zajednice srpskih opština, jer će one predstavljati okvir za kolektivnu bezbednost i prava srpskog naroda na KiM", rekao je Petković.

"Znajte da imate vašu državu uz vas koja će činiti sve da poveća životni standardi vas i vaše dece i zato vas molim da se odazovete 17. oktobra i izađete na lokalne izbore", dodao je on, uz konstataciju da je "jedino Srpska lista garant ostanka i opstanka srpskog naroda na КiM, a ona između ostalog ima i podršku predsednika Aleksandra Vučića".

Nakon posete Jagodini, kako je navedeno, Petković i njegov tim će posetiti interno raseljena lica sa Kosova i Metohije u Smederevu, sa kojima će takođe "govoriti o važnosti učešća na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu".

Podsetimo, "Republika Srbija poziva interno raseljena lica iz južne pokrajine, privremeno smeštena u centralnoj Srbiji, da glasaju na predstojećim izborima zakazanim za 17. oktobar".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021