Vesti
Saopštenja

Petković sa Lo Kašom o Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

Petković sa Lo Kašom o Kosovu
Karl Lo Kaš i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju Petković je sagovornika upoznao sa zabranom organizovanja referenduma o promeni Ustava Republike Srbije na Kosovu, ističući da taj čin predstavlja kršenje ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

"Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izrazio jasna očekivanja da će međunarodna zajednica uticati na Prištinu kako bi se, uz podršku OEBS-a, kao i do sada održali srpski izbori, koji će omogućiti Srbima da glasaju na prostoru Kosova i Metohije 3. aprila i na taj način iskoriste svoja građanska i demokratska prava", stoji u saopštenju.

Petković je takođe podsetio da Priština skoro devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i dogovore iz oblasti energetike, te da dozvoli pretragu devet lokacija na Kosovu, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba, nestalih u ratu.

"Priština je dodatno zakomplikovala rešavanje pitanje nestalih, tako što je predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije zabranila ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. Na taj način su, po ko zna koji put, prekršeni svi sporazumi o slobodi kretanja, što je samo nastavak udaljavanja od dijaloga i procesa normalizacije odnosa", naveo je Petković tokom razgovora.

Iz Kancelarije za KiM ponavljaju da će Beograd ostati posvećen dijalogu i normalizaciji odnosa, iako se, kako navode, svakim danom potvrđuje, da na strani vladajuće većine u Prištini ta volja i spremnost ne postoji.Ostale vesti

Agencija za sprečavanje korupcije poziva zvaničnike da prijave imovinu

Još jedan dan je ostao do isteka zakonskog roka za prijavu imovinskog stanja javnih zvaničnika, podsećaju iz Agencije za sprečavanje korupcije, te ih pozivaju da to učine.

  • 30.03.2023
UNS: Tužilaštvo za VTK da pronađe ko preti smrću Žaklini Tatalović

Udruženje novinara Srbije osuđuje preteće poruke koje je novinarka N1 Žaklina Tatalović dobila preko društvenih mreža i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otkrije ko stoji iza zastrašivanja i uvreda novinarke i pokrene postupak protiv osoba koje stoje iza pretnji, navodi se u saopštenju.

  • 29.03.2023
Zimovanje na Jahorini za učenike iz Kamenice
Za 40 socijalno ugrožene dece iz OŠ „Desanka Maksimović“, iz Кosovske Кamenice Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske organizovala sedmodnevni boravak na Jahorini.
  • 29.03.2023
Osmani virtuelno na Drugom samitu za demokratiju
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajden, učestvovaće na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bela kuća.
  • 29.03.2023
Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023