Vesti
Saopštenja

Petković sa Lo Kašom o Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

Petković sa Lo Kašom o Kosovu
Karl Lo Kaš i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju Petković je sagovornika upoznao sa zabranom organizovanja referenduma o promeni Ustava Republike Srbije na Kosovu, ističući da taj čin predstavlja kršenje ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

"Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izrazio jasna očekivanja da će međunarodna zajednica uticati na Prištinu kako bi se, uz podršku OEBS-a, kao i do sada održali srpski izbori, koji će omogućiti Srbima da glasaju na prostoru Kosova i Metohije 3. aprila i na taj način iskoriste svoja građanska i demokratska prava", stoji u saopštenju.

Petković je takođe podsetio da Priština skoro devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i dogovore iz oblasti energetike, te da dozvoli pretragu devet lokacija na Kosovu, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba, nestalih u ratu.

"Priština je dodatno zakomplikovala rešavanje pitanje nestalih, tako što je predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije zabranila ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. Na taj način su, po ko zna koji put, prekršeni svi sporazumi o slobodi kretanja, što je samo nastavak udaljavanja od dijaloga i procesa normalizacije odnosa", naveo je Petković tokom razgovora.

Iz Kancelarije za KiM ponavljaju da će Beograd ostati posvećen dijalogu i normalizaciji odnosa, iako se, kako navode, svakim danom potvrđuje, da na strani vladajuće većine u Prištini ta volja i spremnost ne postoji.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022