Vesti
Saopštenja

Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu
Karl Lo Kaš i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, Petković je kazao da posle poslednjih razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu nema mnogo razloga za opštimizam, s obzirom na to da je, kako ističe, potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi odbio da razgovara o prethodno postignutim dogovorima i njihovoj implementaciji.

„Bislimi je bežao od razgovora o Zajednici srpskih opština, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja i do jedinog pomaka se došlo po pitanju nestalih“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih, naglasvši da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, dok sa druge strane "ne postoji ni minimum dobre volje da se to isto učini".

"Petković je izrazio očekivanja da će otvaranje arhiva tzv. OVK, sa čime se Priština nevoljno saglasila, suočena sa dokazima da ti arhivi postoje, koje iznela naša strana, pomoći da se dođe do valjanih mehanizama i konkretnih akcija u rešavanju pitanja nestalih lica", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković je sagovornika upoznao i s tim da mu je treći put ove godine, onemogućen ulazak na Kosovo.

„Pored flagrantnog kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja, Priština kontinuirano krši Briselski sporazum i u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, što je potvrđeno nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević“. 

Zaključuje se da će Beograd ostati dosledno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje svih nesuglasica, ali će, kako se navodi, nastaviti i da insistira na implementaciji svih do sada postignutih dogovora.

Petković razgovarao sa Harčenkom

O istim temama direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je i sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.Ostale vesti

MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021
Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021