Vesti
Saopštenja

Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Кošarom, koga je upoznao sa tokom dijalog Beograda i Prištine. 
Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine
Petar Petković i Pjer Košar (Foto Kancelarija za KiM)

"Petković je naglasio da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni punih devet godina. Pored toga, postoji kršenje dogovora u oblastima energetike, sporazuma o registarskim tablicama i kontinuirana nesaradnja po pitanju nestalih", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljeno medijima.

Petković je istakao da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda.

"Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji, na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine", naveo je on.

Podseća da je juče otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnika Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, a na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila Priština.

Dodaje da "politika koju u dijalogu zastupa Beograd stvara preduslove za dogovor i dugoročnu stabilnost u regionu, ali politička zrelost i volja za postizanje dogovora druge strane, ne postoji“.

U saopštenju se zaključuje da je Srbija, pored svega, opredeljen za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima.Ostale vesti

Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav
Saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno je promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovarajući na apel EEAS-a da se dve strane suzdrže od zapaljivih izjava.
  • 14.08.2022
Princ Filip: Obnoviti istragu zločina u Goraždevcu
Princ Filip Karađorđević poručio je danas, na 19. godišnjicu zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, da je ovaj zločin velika sramota na obrazu međunarodne zajednice i da istragu treba obnoviti.
  • 13.08.2022
Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022