Vesti
Saopštenja

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Vendi Morton i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju se navodi da je Petković informisao britansku ministarku o najnovijoj političko - bezbednosnoj situaciji na Kosovu i položaju srpskog naroda.

"Petković je konstatovao da je Beograd u svakom trenutku spreman za nastavak pregovora, koji predstavljaju osnov za uspostavljanje mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu. Bez rešavanja kosovskog čvora, ne može se dalje", napominje se u saopštenju. 

Takođe, ističe se da je Petković naveo da odbijanjem da ispuni do sada postignute sporazume, Priština otežava nastavak dijaloga i dovodi u pitanje napredak u procesu normalizacije odnosa.

"Pri tome je posebno skrenuo pažnju sagovornici na činjenicu da Priština sedam i po godina izbegava da u delo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, bez koga ne može dođi do suštinskog napretka u dijalogu".

Petković je naglasio da će, i pored navedenih problema, Beograd ostati dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo za mirno rešavanja postojećih nesporazuma i stvaranje trajne bezbednosne stabilizacije u regionu.Ostale vesti

Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

  • 18.01.2021
Pomoć UNS-a novinarima na Kosovu čije su kuće poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju pomoći novinarima čije su kuće stradale u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 18.01.2021
UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne
Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog korona virusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.
  • 17.01.2021
SL: Ivanović i Radoičić žrtve kosovske nepravde
Povodom treće godišnjice od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića Srpska lista je saopštila da "tri godine traje i uporno nastojanje Prištine da ovaj zločin iskoristi za političku, a svojevremeno i fizičku eliminaciju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", čija je kako se navodi, "jedina krivica u tome što je bio i ostao prvi u odbrani severa Кosova i Metohije".
  • 16.01.2021
Ansambl
Ansambl "Venac" u saradnji sa agencijom za prevoz "Kimko" iz Gračanice i Skijališta Srbije, organizovao je školu skijanja na Kopaoniku za petnaestoro dece i mladih sa Kosova uzrasta od sedam do 17 godina.
  • 16.01.2021
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021