Vesti
Saopštenja

Petković sa Bjornstadom: Dijalogom do kompromisnog rešenja

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Кraljevine Norveške ambasadorom Arneom Sanesom Bjornstadom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Кosovu, sa posebnim osvrtom na nedavne jednostrane i protivpravne odluke Prištine po pitanju preregistracije vozila i ličnih karata, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Petković sa Bjornstadom: Dijalogom do kompromisnog rešenja
Arne Sanes Bjornstad i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je istakao da Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir na Kosovu i u regionu, rekavši da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Petković je, kako se dalje navodi u saopštenju, podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je Beograd ispunio do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština više od devet godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

"Nedavno usvojena Mapa puta za primenu sporazuma o energetici ohrabrila je očekivanja da će biti i pomaka u rešavanju pitanja nestalih lica i u drugim oblastima, a umesto toga Priština nam je isporučila novu krizu, koja je pretila da eskalira i dovede do posledica neslućenih razmera", naveo je Petković.

Petković je skrenuo pažnju i "na izgradnju nelegalnih baza ROSU na severu Кosova i Metohije, upozorivši da Priština pokazuje otvorenu nameru da potpuno demontira Briselski sporazum i izazove nove tenzije i sukobe".

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je naglasio "da uprkos krizama, koje se na Кosovu i Metohiji svakodnevno umnožavaju, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022