Vesti
Saopštenja

Petković sa Arkin razgovarao o položaju Srba na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa zamenicom načelnika Odeljenja za spoljnu politiku Senata SAD, Sarom Arkin, koju je upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu, učestalim incidentima kojima su izloženi, ali i dosadašnjim tokom briselskog dijaloga, prenevši svojoj sagovornici čvrstu opredeljenost zvaničnog Beograda za iznalaženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom, saopštili su iz Kancelarije.

Petković sa Arkin razgovarao o položaju Srba na Kosovu
Petar Petković i Sara Arkin (Foto Kancelarija za KiM)

"Sprovođenje sporazuma iz Brisela preduslov stvaranja normalne društvene klime i uslova za zajednički život Srba i Albanaca na Кosovu i Metohiji, stabilnost i ekonomski razvoj regiona. Međutim, činjenica da Priština ni nakon devet godina nije sprovela svoju ključnu obavezu, a to je stvaranje uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da ne sprovodi ostale dogovore i sporazume, pokazuje da prištinskoj strani nije stalo do izgradnje međusobnog poverenja i kompromisa", naglasio je Petković.

"Кada se tome doda i činjenica da prištinske vlasti šest godina odbijaju da sprovedu u delo sopstvene sudske odluke i manastiru Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, vrate 24 hektara zemljišta, jasno je da je na Кosovu i Metohiji na sceni pravno bezakonje i da se nasilje po osnovu verske i etničke pripadnosti sprovodi na svim nivoima. To potvrđuje i cifra od ukupno 180 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na objekte SPC, od početka prošle godine, do danas" dodao je Petković.

Beograd će se, prema rečima direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petra Petkovića, boriti za očuvanje regionalne stabilnosti i istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da će i prištinski političari u nekom trenutku, u budućnosti, shvatiti da je to jedini koncept koji vodi zajedničkom boljitku.

Na kraju razgovora, Petković izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na posvećenosti i pomoći u iznalaženju rešenja za probleme na Кosovu i Metohiji.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022