Vesti
Saopštenja

Petković sa Arkin razgovarao o položaju Srba na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa zamenicom načelnika Odeljenja za spoljnu politiku Senata SAD, Sarom Arkin, koju je upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu, učestalim incidentima kojima su izloženi, ali i dosadašnjim tokom briselskog dijaloga, prenevši svojoj sagovornici čvrstu opredeljenost zvaničnog Beograda za iznalaženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom, saopštili su iz Kancelarije.

Petković sa Arkin razgovarao o položaju Srba na Kosovu
Petar Petković i Sara Arkin (Foto Kancelarija za KiM)

"Sprovođenje sporazuma iz Brisela preduslov stvaranja normalne društvene klime i uslova za zajednički život Srba i Albanaca na Кosovu i Metohiji, stabilnost i ekonomski razvoj regiona. Međutim, činjenica da Priština ni nakon devet godina nije sprovela svoju ključnu obavezu, a to je stvaranje uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da ne sprovodi ostale dogovore i sporazume, pokazuje da prištinskoj strani nije stalo do izgradnje međusobnog poverenja i kompromisa", naglasio je Petković.

"Кada se tome doda i činjenica da prištinske vlasti šest godina odbijaju da sprovedu u delo sopstvene sudske odluke i manastiru Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, vrate 24 hektara zemljišta, jasno je da je na Кosovu i Metohiji na sceni pravno bezakonje i da se nasilje po osnovu verske i etničke pripadnosti sprovodi na svim nivoima. To potvrđuje i cifra od ukupno 180 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na objekte SPC, od početka prošle godine, do danas" dodao je Petković.

Beograd će se, prema rečima direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petra Petkovića, boriti za očuvanje regionalne stabilnosti i istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da će i prištinski političari u nekom trenutku, u budućnosti, shvatiti da je to jedini koncept koji vodi zajedničkom boljitku.

Na kraju razgovora, Petković izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na posvećenosti i pomoći u iznalaženju rešenja za probleme na Кosovu i Metohiji.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022