Vesti
Saopštenja

Petković sa ambasadorom Turske: Kurti ne želi razgovor, ni dogovor

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem, koga je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na razgovore održane 14. septembra u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
Petković sa ambasadorom Turske: Kurti ne želi razgovor, ni dogovor
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem (Foto Kancelarija za KiM)

"Da Priština ništa ne preduzima u pravcu deeskalacije, vidljivo je pre svega na terenu, gde svakodnevno dolazi do novih ekcesa i zaoštravanja, ali je to bilo jasno i u Briselu, gde je Кurti pokazao da ne želi razgovor, ni dogovor”, naveo je direktor Kancelarije za KiM. 

Dodao je da je Beograd u dijalogu sa Prištinom i ovog puta insistirao na poštovanju do sada postignutih dogovora, kao i na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

“Što je prištinska delegacija odbila, stavivši svima do znanja da Prištinu ne interesuju pregovori, dijalog i kompromis”, napomenuo je. 

Takođe je, kako se navodi, izrazio zabrinutost zbog situacije na terenu.

“Svakodnevne, brutalne pretnje Кurtija srpskom narodu i Srpskoj listi nagoveštavaju da on neće stati sa napadima na srpski narod, a provokacije i napadi nisu u funkciji regionalne stabilnosti”, rekao je direktor Kancelarije za KiM i dodao da je Beograd suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i Zapadnom Balkanu, te da je zato važno "odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti destabilizaciju regiona i nove konfrontacije".Ostale vesti

Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023
Ristuća: Samo politička rešenja mogu doneti mir i stabilnost
Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća sastao se u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i važnosti međusobne saradnje, saopšteno je medijima iz ove misije. 
  • 20.09.2023