Vesti
Saopštenja

Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Petar Petković i Кarl Lo Кaš (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je tokom sastanka sa ambasadorom ocenio jučerašnji upad inspekcije prištinskog Ministarstva zdravlja i policije u Dom zdravlja u Štrpcu, kao nedopustiv.

„Pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Кosovu i Metohiji ne može se pravdati nikakvim administrativnim ili političkim izgovorima. U veoma teškoj situaciji u celom svetu, izazvanoj pandemijom virusa kovid-19, radi se o antihumanim postupcima Prištine, bez presedana”, naglasio je Petković i izrazio očekivanja da će međunarodna zajednica adekvatno reagovati na ovaj postupke Prištine.

Takođe, Petković se dotakao i najnovijih pretnji o stvaranju „Velike Albanije“, naglasivši da Beograd neće odgovarati na takve provokacije, ali da očekuje da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema ovako opasnim namerama, koje dolaze iz Prištine, ističe se u saopštenju.

“Beograd će i dalje ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na zapadnom Balkanu, ali će isto tako nastaviti da pomaže i brine o zdravlju i bezbednosti svog naroda na Кosovu i Metohiji”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021