Vesti
Saopštenja

Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Diakofotakisom o dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR
Petar Petković i Jorgos Diakofotakis (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se ističe u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima Petković je ambasadora Grčke upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da Srbija čvrsto i nepokolebljivo insistira na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma.

“Formiranje Zajednice srpskih opština je, prema njegovim rečima, bezuslovna obaveza Prištine, i nema nikakve veze sa bilo čijim očekivanjima od konačnog ishoda dijaloga o normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju.

Petković smatra da pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza “Priština potkopava same temelje dijaloga i ideju da je nesuglasice moguće rešavati mirnim i političkim sredstvima”.

Petković je zahvalio Grčkoj na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova, konstatujući da je dosledna podrška Grčke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije dodatno ojačala tradicionalno prijateljske i bratske odnose naših država i naroda, zaključuje se u saopštenju.

Petković: Beograd će nastaviti da insistira na ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom koga je informisao o dijalogu Beograda i Prištine.

Petković je tom prilikom istakao da će Beograd nastaviti da insistira na sprovođenju dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je od vitalnog značaja za opstanak Srba na Kosovu.

Takođe, direktor Kancelarije za KiM je ruskog ambasadora informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i sa činjenicom da je u proteklom periodu bilo učestalijih napada na Srbe i njihovu imovinu u srpskim sredinama južno od Ibra.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022