Vesti
Saopštenja

Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Diakofotakisom o dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR
Petar Petković i Jorgos Diakofotakis (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se ističe u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima Petković je ambasadora Grčke upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da Srbija čvrsto i nepokolebljivo insistira na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma.

“Formiranje Zajednice srpskih opština je, prema njegovim rečima, bezuslovna obaveza Prištine, i nema nikakve veze sa bilo čijim očekivanjima od konačnog ishoda dijaloga o normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju.

Petković smatra da pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza “Priština potkopava same temelje dijaloga i ideju da je nesuglasice moguće rešavati mirnim i političkim sredstvima”.

Petković je zahvalio Grčkoj na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova, konstatujući da je dosledna podrška Grčke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije dodatno ojačala tradicionalno prijateljske i bratske odnose naših država i naroda, zaključuje se u saopštenju.

Petković: Beograd će nastaviti da insistira na ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom koga je informisao o dijalogu Beograda i Prištine.

Petković je tom prilikom istakao da će Beograd nastaviti da insistira na sprovođenju dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je od vitalnog značaja za opstanak Srba na Kosovu.

Takođe, direktor Kancelarije za KiM je ruskog ambasadora informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i sa činjenicom da je u proteklom periodu bilo učestalijih napada na Srbe i njihovu imovinu u srpskim sredinama južno od Ibra.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020