Vesti
Saopštenja

Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Diakofotakisom o dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR
Petar Petković i Jorgos Diakofotakis (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se ističe u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima Petković je ambasadora Grčke upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da Srbija čvrsto i nepokolebljivo insistira na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma.

“Formiranje Zajednice srpskih opština je, prema njegovim rečima, bezuslovna obaveza Prištine, i nema nikakve veze sa bilo čijim očekivanjima od konačnog ishoda dijaloga o normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju.

Petković smatra da pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza “Priština potkopava same temelje dijaloga i ideju da je nesuglasice moguće rešavati mirnim i političkim sredstvima”.

Petković je zahvalio Grčkoj na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova, konstatujući da je dosledna podrška Grčke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije dodatno ojačala tradicionalno prijateljske i bratske odnose naših država i naroda, zaključuje se u saopštenju.

Petković: Beograd će nastaviti da insistira na ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom koga je informisao o dijalogu Beograda i Prištine.

Petković je tom prilikom istakao da će Beograd nastaviti da insistira na sprovođenju dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je od vitalnog značaja za opstanak Srba na Kosovu.

Takođe, direktor Kancelarije za KiM je ruskog ambasadora informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i sa činjenicom da je u proteklom periodu bilo učestalijih napada na Srbe i njihovu imovinu u srpskim sredinama južno od Ibra.Ostale vesti

Kurti posetio porodice Miletić i Komatović u opštini Istok
Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti je u pratnji ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića juče obišao porodice Miletić i Komatović iz sela Opraške i Žač u opštini Istok.
  • 08.02.2023
ERP: Mural Novaka Đokovića simbol slobode i dostojanstva
"Svaki incident i napad na naš narod na Кosovu i Metohiji naša Eparhija doživljava sa bolom i tugom. Tako je i sa najnovijim incidentom u maloj srpskoj enklavi u Orahovcu, gde je na trgu ispred crkve oskrnavljen mural sa likom najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića", navode iz Eparhije raško-prizrenske. 
  • 07.02.2023
Rakić i Simić razgovarali sa Vigemarkom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsenik Igor Simić razgovarali su sa šefom Misije EULEKS-a na Kosovu Lars Gunar Vigemarkom o bezbednosnoj i političkoj situaciji.
  • 07.02.2023
Ambasadori Kvinte pri OEBS-u u poseti Kosovu
Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u u Beču posetiće danas Kosovo u okviru regionalne turneje po Zapadnom Balkanu, saopšteno je medijima. 
  • 07.02.2023
NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023