Vesti
Saopštenja

Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Diakofotakisom o dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Petković sa ambasadorom Grčke o dijalogu BG i PR
Petar Petković i Jorgos Diakofotakis (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se ističe u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima Petković je ambasadora Grčke upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da Srbija čvrsto i nepokolebljivo insistira na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma.

“Formiranje Zajednice srpskih opština je, prema njegovim rečima, bezuslovna obaveza Prištine, i nema nikakve veze sa bilo čijim očekivanjima od konačnog ishoda dijaloga o normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju.

Petković smatra da pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza “Priština potkopava same temelje dijaloga i ideju da je nesuglasice moguće rešavati mirnim i političkim sredstvima”.

Petković je zahvalio Grčkoj na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova, konstatujući da je dosledna podrška Grčke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije dodatno ojačala tradicionalno prijateljske i bratske odnose naših država i naroda, zaključuje se u saopštenju.

Petković: Beograd će nastaviti da insistira na ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom koga je informisao o dijalogu Beograda i Prištine.

Petković je tom prilikom istakao da će Beograd nastaviti da insistira na sprovođenju dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je od vitalnog značaja za opstanak Srba na Kosovu.

Takođe, direktor Kancelarije za KiM je ruskog ambasadora informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i sa činjenicom da je u proteklom periodu bilo učestalijih napada na Srbe i njihovu imovinu u srpskim sredinama južno od Ibra.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021