Vesti
Saopštenja

Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom, o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.
Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu
Кim Lahdevirt i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima ističe se da je Petković upoznao Lahdevirta sa "političko-bezbednosnom situacijom na Кosovu i položajem srpskog naroda u južnoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na niz provokacija usmerenih protiv srpskog stanovništva, koje su se poslednjih dana desile u centralnom delu Кosova i Metohije, što pokazuje da je bezbednost Srba u pokrajini ugrožena".

Petković je toko razgovora poručio da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja.

"Posebno je nedopustiva poslednja izjava koja je došla iz Prištine, kojom se poručuje da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće biti dozvoljen dolazak na Кosovo i Metohiju", naglasio je Petković.

"Beograd će i dalje biti opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti odlučno da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, što je obaveza koju Priština odbija da ispuni punih sedam i po godina", zaključio je Petković.Ostale vesti

Rakić i Bjornstad o predstojećim izborima
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je sa specijalnim norveškim izaslanikom za Zapadni Balkan Arneom Sanesom Bjornstadom o predstojećim izborima.
  • 27.01.2021
Predstavnici Kancelarije za KiM uručili paketiće za Savindan
Pomoćnici direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju uručili su danas, povodom školske slave Sveti Sava paketiće i poklone deci u srpskim školama i predškolskim ustanovama u Кosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, navodi se u saopštenju.
  • 27.01.2021
Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021