Vesti
Saopštenja

Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Specijalni poverenik Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohijuje upozorio da je "Priština nizom jednostranih i protivpravnih akata u poslednjim mesecima ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva na Kosovu, ali i mir i bezbednost u celom regionu. U tom smislu Petković se posebno osvrnuo na sve češće fizičke nasrtaje na Srbe, podsetivši na nedavne napade na srpske dečake u Štrpcu i Кlokotu, koji su se dogodili na Badnji dan i Božić, zatim na napad na petnaestogodišnjeg dečaka u Suvom Dolu, sve do pucnja na Bistričkom mostu, na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, od kojih je jedan dobio prostrelnu ranu u grudnom košu", stoji u saopštenju dostavljeno medijima.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je naglasio, kako se dalje navodi u saopštenju, da uprkos teškoj situaciji na terenu, Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir na Kosovu i u regionu, istakavši da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve probleme na relaciji Beograd-Priština. Petković je podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je "Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština gotovo deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština".

Sagovornici su se saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Кosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona, navodi se u saopštenju.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je istakao da je Austrija važan partner Srbije i zahvalio sagovorniku na aktivnoj ulozi koju njegova zemlja ima kako bi region zapadnog Balkana bio mesto prosperiteta, mira o stabilnosti.Ostale vesti

Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023