Vesti
Saopštenja

Petković: Rezolucija 1244 Kurtiju da bude osnov za političko delovanje

"Nema Srbina koji Aljbina Кurtija neće podsetiti da je Prizren, davno pre nego što se u njemu na današnji dan, pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu, bio prestonica srpskih careva", saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom izjave kosovskog premijera da će očuvati tekovine Prizrenske lige.

Petković: Rezolucija 1244 Kurtiju da bude osnov za političko delovanje
Petar Petković (Foto Tanjug)

Petković navodi da, kada Кurti najavljuje da će slediti "filozofiju Prizrenske lige", to znači da će slediti ideoliguju koja je, između ostalog, na koncu dovela i do toga "da se u srpskome carskom gradu danas gotovo više i ne govori srpski".

"Pozivajući se na `filozofiju Prizrenske lige` Кurti se poziva i na njen antisrpski i antislovenski karakter, i nastoji da pruži istorijski alibi svojoj današnjoj agresivnoj šovinističkoj politici. Iako su mu usta puna demokratije i građanskog društva, njemu je nemoguće da prizna bilo kakav nealbanski karakter Кosova i Metohije, jer njemu demokratija odgovora dok god je rezervisana samo za Albance, a građansko društvo samo onda kada u tom društvu žive isključivo Albanci", stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Dok Кurti, kako stoji u saopštenju, "u nacional-romantičarskom zanosu iz Prizrena snuje velikoalbanske snove, Srbi se danas sećaju godišnjice jednog novijeg, i za savremenu politiku mnogo relevantnijeg dokumenta, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Rezolucija 1244, koja je takođe doneta na današnji dan, jeste obavezujući međunarodno-pravni dokument koji se tiče Кosova i Metohije, i, ako je već ljubitelj godišnjica i istorije, Кurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu Saveta bezbednosti UN", zaključio je Petković.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, povodom 145. godišnjice osnivanja Prizrenske albanske lige, da će očuvati njene tekovine, prenose mediji. Kao i da sadašnji lideri Albanaca treba da prate filozofiju Prizrenske lige.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023
’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’
„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.
  • 30.09.2023
Tužilaštvo objavilo spisak zaplenjene imovine i predmeta
Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je po njihovom nalogu specijalna jedinica Kosovske policije izvršila akciju na pet različitih lokacija u opštinama na severu Kosova, uglavnom na imanjima koja su prethodno identifikovana kao vlasništvo M.R. i V.R.
  • 29.09.2023
Advokat Goran Petronijević obratiće se u ime Milana Radoičića

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević obratiće se javnosti povodom događaja od 24.09.2023. godine, najavljeno je iz Medija centra Beograd. 

  • 29.09.2023
Kancelarija za KiM i SL o upadu Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštile su da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

  • 29.09.2023