Vesti
Saopštenja

Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Artur Dmohovski i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je istakao da su etnički motivisani incidenti usmereni protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC na prostoru Кosova, gotovo svakodnevni i da je od početka prošle godine do danas zabeleženo 136 incidenata.

Petković je sa Dmohovskim razgovarao i o najavama kosovskih političara da će Srbima biti zabranjeno da u budućnosti glasaju na Кosovu, što se odnosi i na aprilske izbore, a što će imati dalekosežne i nesagledive posledice po normalizaciju odnosa i poništiti do sada postignute pomake kroz dijalog Beograda i Prištine. Petković je napomenuo da srpski narod sa Kosova želi da glasa na predstojećim izborima i da mu to mora biti omogućeno na isti način kako je to i do sada činjeno.

"Beograd će i dalje biti dosledno i iskreno opredeljen za nastavak dijaloga i pronalaženje načina za normalizaciju odnosa  u pokrajini, što se ne može reći i za Prištinu. Prištinska strana odbija da implementira do sada postignute dogovora, što se pre svega odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na šta se čeka skoro devet godina", navodi se u saopštenju.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je izrazio očekivanja da će se ugrožavanje ljudskih i građanskih prava Srba na Кosovu, svakodnevno nasilje i represija nad srpskim narodom, pored ostalih problema sa kojima se suočavaju, naći u fokusu Poljske, tokom njenog jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-om.Ostale vesti

Kvinta zahteva sprovođenje ustavne odluke oko manastira Visoki Dečani

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država reagovali su na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vlasništvu nad manastirom Visoki Dečani.

  • 20.05.2022
Petković: Nikome nije potreban piroman poput Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "kosovski premijer Aljbin Kurti u međunarodnoj zajednici prepoznat kao nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona, i zato se svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma direktno okreće protiv mira i stabilnosti.Zbog toga nije ni čudo što Кurti tokom svoje ekskurzije po SAD nije primljen u Beloj kući", saopšteno je iz Kancelarija za KiM.

  • 20.05.2022
FHPK: Odluka SVK osnovana, zahtev da se istraga proširi

Sudsko veće Specijalizovanih veća Kosova, kojim je predsedavao sudija Čarls L. Smit danas je objavilo presudu u predmetu Specijalizovanog tužioca protiv okrivljenih Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 18.05.2022
Petković: Beograd ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Кristoferom Hilom, koga je upoznao sa poslednjom rundom razgovora Beograda i Prištine, koja je održana prošle nedelje u Briselu saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 18.05.2022
Đukanović dolazi na Kosovo. CLS: Nije dobrodošao
Predsednica Kosova Vjosa Osmani će sutra u zvaničnoj poseti dočekati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ protive se dolasku Đukanovića na Kosovo. 
  • 17.05.2022
Kancelarija za KiM osuđuje pljačku prodavnice u Prekovcu

Prethodne noći u selu Prekovac, u opštini Novo Brdo, obijena je i opljačkana prodavnica prehrambene robe u vlasništvu Dušana Perića, i to drugi put za mesec dana, a na meti lopova našla se i lokalna gvožđara u vlasništvu Siniše Dimića, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 16.05.2022