Vesti
Saopštenja

Petković: Priština otežava nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Grčke u Republici Srbiji, Jorgosom Diakofotakisom, koga je informisao o položaju srpskog naroda na KiM, kao i o toku dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da će naša strana i nadalje čvrsto i nepokolebljivo insistirati na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković: Priština otežava nastavak dijaloga
Petar Petkovič i Jorgos Diakofotakis (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je Beograd spreman i opredeljen za suštinski napredak u dijalogu i rešavanje pitanja važnih za normalizaciju odnosa i svakodnevni život svih građana na prostoru Kosova i Metohije, ali da takvu vrstu rešenosti očekuje i sa druge strane, a ne opstrukcije i nepoštovanje dogovora.

"Dosadašnjim pristupom, Priština je umnogome otežala nastavak dijaloga i dovela u pitanje pomake u normalizaciji odnosa" , podvukao je Petković.

Svom sagovorniku posebno skrenuo pažnju na činjenicu da Priština punih devet godina izbegava da u delo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je garant kolektivnih prava Srba na KiM, ali i trajne i održive stabilizacije prilika na terenu, stoji u saopštenju.

Direktor Petar Petković je ukazao i na seriju etnički motivisanih incidenata koji su se dogodili u proteklih nekoliko dana, ali ukazao i na porast broja incidenata prema Srbima, njihovoj imovini i objektima SPC kojih od početka prošle godine ima čak 187 i koji su generisani antisrpskom retorikom i politikom nekažnjavanja od strane Prištine. On je posebno istakao primer jedine srpske povratnice u Đakovicu Dragice Gašić koja se suočila sa brojnim problemima, napadima i pokušajima da bude oterana sa kućnog praga.

"Kada se tome doda i činjenica da prištinske vlasti šest godina odbijaju da sprovedu u delo sopstvene sudske odluke i manastiru Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštinine, vrate 24 hektara zemljišta, jasno je da je život Srba na Kosovu i Metohiji ugrožen u svakom pogledu. Zbog toga bi međunarodne organizacije i institucije morale aktivnije da se uključe u obezbeđivanje prava za Srbe na KiM i stvore uslove u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković je konstatovao da je Beograd i spreman za nastavak pregovora, koji predstavljaju osnov za uspostavljanje mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja u čitavom regionu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kako se navodi u saopštenju, posebno je zahvalio grčkom ambasadoru na činjenici da njegova zemlja ostaje čvrsto opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, što je dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva naše dve zemlje.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022