Vesti
Saopštenja

Petković: Priština ne želi mir već eskalaciju

“Dok Vjosa Osmani preti prekidom dijaloga međunarodnim partnerima i time jasno pokazuje da Priština ne želi mir i rešenje situacije već eskalaciju, tenzije i krize, bezočno lažima napada Beograd da je odgovoran za situaciju na severu Кosova i Metohije iako je svima dobro poznato da je u Prištini centar nestabilnosti čitavog Zapadnog Balkana”, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Petković: Priština ne želi mir već eskalaciju
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković smatra da su politički predstavnici Prištine "ogrezli u laži, i zato su s razlogom prepoznati kao nekredibilan i nepredvidiv partner, čak i od strane onih koji su im u prošlosti pružali najveću podršku".

"Neke ljude je moguće lagati sve vreme, sve ljude je moguće lagati neko vreme, ali nije moguće sve ljude lagiti sve vreme, ali to Vjosa Osmani i njen šef Aljbin Кurti očito ne shvataju i zato nastavljaju da svoju politiku političkog i fizičkog ugnjetavanja Srba na Кosovu i Metohiji brane neistinama u koje više niko ne može da poveruje jer je svima jasno da je Priština odgovorna za sve krize, tenzije i eskalacije na severu КiM", dodao je on.

Petrović je naveo da Priština optužuje Beograda za destabilizaciju na severu Kosova dok, kako je istakao, sama "sprovodi ničim izazvanu okupaciju u većinski srpskim sredinama uz pretnje i primenu fizičke sile, patroliranje do zuba naoružanih terorista, bez oznaka na uniformama, zabranu uvoza hrane, lekova".

"Srbi na Кosovu i Metohiji su, ne računajući ratna područja, najugroženija društvena grupa u Evropi, i Beograd ulaže ogromne napore da se uprkos svemu dosledno bori za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu koji neodgovorni pojedinci poput Кurtija i Vjose Osmani žele da vrate u eru sukoba", dodao je u Petković.

"Odustajanje Prištine od politike terora i ugnjetavanja Srba na Кosovu i Metohiji, poštovanje savremenih civilizacijskih normi i obaveza preuzetih u dijalogu o normalizaciji odnosa jesu jedina garancija mira u ovom delu Evrope i to je danas svima jasno, a šibicarski pokušaji Vjose Osmani da obmanama sakrije ili opravda svoju ratobornu politiku ne mogu naići na pozitivan prijem ni kod kog ozbiljnog i dobronamernog", zaključuje se u saopštenju Petra Petkovića dostavljenom medijima.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023