Vesti
Saopštenja

Petković: Priština namerava da spasi zatvorske kazne pripadnika KBS-a koji je pucao na srpsku decu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je tužilac suda u Uroševcu pokušaj ubistva srpske dece u Gotovuši na Badnji dan kvalifikovao kao "izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu oružja", te da se za ovo delo ne izriče zatvorska kazna, već uslovna. Iz Srpske liste navode da je u pitanju primer "sistematskog i planiranog institucionalnog nasilja sa ciljem zastrašivanja i proterivanja Srba sa svojih ognjišta".
Petković: Priština namerava da spasi zatvorske kazne pripadnika KBS-a koji je pucao na srpsku decu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (Foto FoNet)

Petković je naveo da je advokat koga je angažovala Kancelarija za KiM podneo zahtev da se delo prekvalifikuje u pokušaj teškog ubistva, te da će epilog biti poznat na narednom ročištu koje je zakazano za 16. mart.

"Zabrinjava da se za ovakvu kvalifikaciju dela, u praksi ne izriče efektivna kazna zatvora, već uslovna osuda sa novčanom kaznom. Očigledna je namera Prištine da spasi pripadnika KBS-a zatvora, iako je reč o čoveku koji je pucao na srpsku decu dok su nosila Badnjak sa namerom da ih ubije", napisao je Petković na Tviteru i dodao da će o ovom slučaju obavestiti međunarodne predstavnike.

Srpska lista: Kosovsko pravosuđe godinama progranja Srbe

"Bezobrazluk i nepostojanje imalo profesionalizma, ljudskosti i odgovornosti se ogleda u tome da je čak i unutar člana koji definiše ovo delo izabrao ono najlakšeg oblika za koje po sudskoj praksi na Кosovu i Metohiji sudovi izriču uslovne i novčane kazne!?", ocenili su iz Srpske liste, napominjući da u ovom slučaju postoje materijalni dokazi, izjave povređene dece ali i svedoka.

"Ovako u praksi izgleda pravda i pravo kada su žrtve Srbi i njihova deca i to neposredno pred očima svih međunarodnih organizacija i institucija čiji predstavnici sastavljaju ulepšane izveštaje o stanju ljudskih prava na Кosovu i Metohiji i duvaju u jedra režimu Aljbina Кurtija koji govori o svojoj Vladi kao najdemokratskijoj, i kao onoj koja poštuje vladavinu prava, prava svih zajednica i koja građane tretira jednako bez obzira na nacionalnost", dodali su.

Napominju da "kosovsko pravosuđe godinama unazad proganja Srbe bez ijednog dokaza, stavlja ih na nekakve liste za hapšenje pa čak i osuđuje na dugogodišnje zatvorske kazne".

"Ćutanje Evropske unije, kao i svih njenih članice, ambasada Кvinte, UNMIК, OEBS, Euleks i svih ostalih organizacija na Кosovu i Metohiji ali i u čitavoj Evropi koji se bave stanjem ljudskih prava na ovu napravdu i bezakonje je mrlja na njihovim obrazima. Suza srpske dece je kap koja preliva čašu srpskog nezadovoljstva i preko koje nijedan od nas ne može ćutke da pređe. Ovakvim kvalifikacijama dela, postavlja se samo jedno pitanje, koje će sledeće srpsko dete biti žrtva esktremista i nasilnika koji će ovakvim ponašanjem tužilaštva biti ohrabreni", zaključili su iz Srpske liste.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023