Vesti
Saopštenja

Petković: Priština namerava da spasi zatvorske kazne pripadnika KBS-a koji je pucao na srpsku decu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je tužilac suda u Uroševcu pokušaj ubistva srpske dece u Gotovuši na Badnji dan kvalifikovao kao "izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu oružja", te da se za ovo delo ne izriče zatvorska kazna, već uslovna. Iz Srpske liste navode da je u pitanju primer "sistematskog i planiranog institucionalnog nasilja sa ciljem zastrašivanja i proterivanja Srba sa svojih ognjišta".
Petković: Priština namerava da spasi zatvorske kazne pripadnika KBS-a koji je pucao na srpsku decu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (Foto FoNet)

Petković je naveo da je advokat koga je angažovala Kancelarija za KiM podneo zahtev da se delo prekvalifikuje u pokušaj teškog ubistva, te da će epilog biti poznat na narednom ročištu koje je zakazano za 16. mart.

"Zabrinjava da se za ovakvu kvalifikaciju dela, u praksi ne izriče efektivna kazna zatvora, već uslovna osuda sa novčanom kaznom. Očigledna je namera Prištine da spasi pripadnika KBS-a zatvora, iako je reč o čoveku koji je pucao na srpsku decu dok su nosila Badnjak sa namerom da ih ubije", napisao je Petković na Tviteru i dodao da će o ovom slučaju obavestiti međunarodne predstavnike.

Srpska lista: Kosovsko pravosuđe godinama progranja Srbe

"Bezobrazluk i nepostojanje imalo profesionalizma, ljudskosti i odgovornosti se ogleda u tome da je čak i unutar člana koji definiše ovo delo izabrao ono najlakšeg oblika za koje po sudskoj praksi na Кosovu i Metohiji sudovi izriču uslovne i novčane kazne!?", ocenili su iz Srpske liste, napominjući da u ovom slučaju postoje materijalni dokazi, izjave povređene dece ali i svedoka.

"Ovako u praksi izgleda pravda i pravo kada su žrtve Srbi i njihova deca i to neposredno pred očima svih međunarodnih organizacija i institucija čiji predstavnici sastavljaju ulepšane izveštaje o stanju ljudskih prava na Кosovu i Metohiji i duvaju u jedra režimu Aljbina Кurtija koji govori o svojoj Vladi kao najdemokratskijoj, i kao onoj koja poštuje vladavinu prava, prava svih zajednica i koja građane tretira jednako bez obzira na nacionalnost", dodali su.

Napominju da "kosovsko pravosuđe godinama unazad proganja Srbe bez ijednog dokaza, stavlja ih na nekakve liste za hapšenje pa čak i osuđuje na dugogodišnje zatvorske kazne".

"Ćutanje Evropske unije, kao i svih njenih članice, ambasada Кvinte, UNMIК, OEBS, Euleks i svih ostalih organizacija na Кosovu i Metohiji ali i u čitavoj Evropi koji se bave stanjem ljudskih prava na ovu napravdu i bezakonje je mrlja na njihovim obrazima. Suza srpske dece je kap koja preliva čašu srpskog nezadovoljstva i preko koje nijedan od nas ne može ćutke da pređe. Ovakvim kvalifikacijama dela, postavlja se samo jedno pitanje, koje će sledeće srpsko dete biti žrtva esktremista i nasilnika koji će ovakvim ponašanjem tužilaštva biti ohrabreni", zaključili su iz Srpske liste.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023