Vesti
Saopštenja

Petković: Priština generiše atmosferu nepoverenja

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovačke u Republici Srbiji, Fedorom Rosohom, sa kojim je razgovarao o političko - bezbednosnoj situaciji i dijalogu Beograda i Prištine.
Petković: Priština generiše atmosferu nepoverenja
Petković i Rosoho (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je, govoreći o dijalogu, kazao da Priština "stalno generiše atmosferu nepoverenja, tako što je i tokom poslednje runde razgovora u Briselu nastavila da opstruira dijalog, kao i upornim odbijanjem da razgovara o otpočinjanju procesa formiranja Zajednice srpskih opština".

On je naveo da je poslednja izjava Aljbina Кurtija, kojom je još jednom, javno odbio da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje ZSO, "novi je udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i jasna potvrda destabilizaciji regiona".

"Nedavne krizne situacije na severu pokrajine, povećan broj incidenata, odbijanje Prištine da implementira postignute dogovore u Briselu, koji se, pored onih koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, odnose i na pravosuđe, energetiku i slobodu kretanja, stalni su izvor tenzija i izazivaju veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na КiM", naglasio Petković.

Poručuje da je Srbija opredeljena za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori "najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda".

Na početku razgovora, direktor Petar Petković zahvalio je slovačkom ambasadoru na "doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju Кosova i Metohije". Petković je istakao da Beograd podržava rad specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji dolazi upravo iz ove zemlje.Ostale vesti

Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog
Na dan kada je pre 59 godina uspostavljeno francusko-nemačko primirje i potpisan Jelisejski ugovor nakon što su zemlje tri puta ratovale, Nemačka i Francuska poručuju da status kvo za  Kosovo i Srbiju nije dobar. 
  • 21.01.2022
Upravni obor RTK razrešio generalnog direktora

Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na jučerašnjoj sednici jednoglasno, sa devet glasova, razrešio dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora Gadnjima Kastratija. Odbor RTK je na istoj sednici za v.d. generalnog direktora imenovao Škumbina Ahmetdžekaja, dugogodišnjeg urednika u tom mediju.

 

  • 20.01.2022
Karolina Zijadeh preuzima mesto šefice UNMIK-a
Karolina Zijadeh iz Libana će kao nova specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) na Kosovu i šefica Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija (UNMIK) zameniti Zahira Tanina, najavljeno je iz ove međunarodne misije na Kosovu.
  • 19.01.2022
Petković ambasadoru Francuske: Srbima na Kosovu zabranjeno glasanje
Šef Kancelarije za KiM dr Petar Petković je obavestio francuskog ambasadora u Beogradu Pjera Košara o odlukama kosovskih vlasti da se u srpskim sredinama na Kosovu onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije i nameri da se to ponovi 3. aprila, uz napomenu da se "takav prištinski scenario" sigurno neće dogoditi.
  • 18.01.2022
’’Tužilaštvo i policija da otkriju ko stoji iza hakerskog napada na Kosovo onlajn’’
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji traži od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza jučerašnjih hakerskih napada na sajt Kosovo onlajn.
  • 17.01.2022
Petković: Kurti nastavlja sa kampanjom destabilizacije regiona
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će odluka kosovskog parlamenta da onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu imati „nesagledive posledice“.
  • 15.01.2022